Naturvårdsverket ska senast den 15 april varje år lämna en redovisning av hur tillsynen kan utvecklas och förbättras. Redovisningen ska omfatta de brister i tillsynen som Naturvårdsverket identifierat och en beskrivning av hur de kan åtgärdas. Hur tillsynsredovisningen kan utvecklas har Naturvårdsverket beskrivit i en rapport till regeringen 2015.
I år är det första gången som arbetet med tillsynsredovisningen sker enligt den arbetsmetod som beskrivits i rapporten. Arbetet med tillsynsuppföljningen har genomförts i en arbetsgrupp där Kemikalieinspektionen, Havs- och vattenmyndigheten, Statens jordbruksverk, Folkhälsomyndigheten och en representant för länsstyrelserna ingått. Fokus för redovisningen denna gång är att redogöra för de uppgifter om miljöbalkstillsyn som hämtats in via enkäter, befintliga datakällor och rapporter.
För att kunna göra djupare analyser och lämna förslag på åtgärder i kommande redovisningar kommer vi att arbeta vidare med underlaget som vi hämtat in. Detta bl.a. genom dialoger med tillsynsmyndigheter samt forsknings- eller utvärderingsinsatser. I utvecklingen av den årliga tillsynsredovisningen ingår även att tillgängliggöra inhämtad information som öppna data på Naturvårdsverkets webbplats.
SAMMANFATTADE SLUTSATSER
Vår samlade bedömning är att miljöbalkstillsynen kan effektiviseras och bli mer likvärdig genom utökad samverkan såväl nationellt, regionalt som lokalt. En stor utmaning är hur samverkansinsatserna och vägledningsarbetet i landet bättre kan koordineras och prioriteras för att bidra till en mer effektiv och likvärdig miljöbalkstillsyn.
I likhet med tidigare tillsynsredovisningar bedömer vi att ansvarsfördelningen för miljöbalkstillsynen behöver ses över för att bättre ta till vara den kompetens och erfarenhet som landets tillsynsmyndigheter har. En annan fördelning av ansvaret skulle kunna ge flera fördelar genom att gagna rättssäkerheten och öka likvärdigheten i bedömningarna. Andra fördelar skulle kunna vara en mer förutsägbar tillsyn för verksamhetsutövarna, och en förbättrad arbetsmiljö för tillsynsmyndigheterna.
Tillsynsmyndigheternas sammantagna bedömning av resurser och kompetensförsörjning är övervägande positiv, men det finns en stor spridning i bedömningarna. Samtidigt finns det fördjupade uppföljningar inom enskilda sakområden som visar att det finns behov av mer resurser för tillsynen samt kompetensförstärkning genom tillsynsvägledning och utbildning. Vidare att det finns delar inom de olika tillsynsområdena där tillsyn överhuvudtaget inte bedrivs. För att få en fördjupad kunskap inom de olika tillsynsområdena behöver det arbete som inletts med denna uppföljning fortsätta och utvecklas. Det är även viktigt att resultaten från denna redovisning tas om hand av berörda tillsynsvägledande myndigheter som kan fördjupa analysen.
Den inhämtade informationen till denna redovisning om kommunernas miljöbalkstillsyn bör bli ett bra underlag när länsstyrelserna ska följa upp och utvärdera kommunernas tillsyn. Underlaget har efterfrågats av några länsstyrelser. Även om enkätresultatet visar att tillsynsvägledning sker inom samtliga tillsynsområden vet vi genom andra utredningar att efterfrågan på vägledning från länsstyrelserna är stor inom flera områden. Vår bedömning är därför att den regionala miljösamverkan bör stärkas och finnas i alla län.
Enkätsvaren visar att tillsynsmyndigheterna överlag uppfyller de krav som följer av miljötillsynsförordningen. Vilka de aktuella utvecklings- och vägledningsbehoven är, gällande exempelvis behovsutredningar och tillsynsplaner, kan inte enbart besvaras utifrån enkätresultatet. Analysen behöver således kompletteras genom dialog med tillsynsmyndigheterna.
Alla tillsynsmyndigheter har ett ansvar att följa upp och utvärdera sin egen tillsynsverksamhet. Idag finns det skillnader i hur och i vilken omfattning detta genomförs. En mer jämförbar uppföljning och utvärdering skulle underlätta för de tillsynsvägledande myndigheterna som i sin tur ska följa upp och utvärdera den operativa miljöbalkstillsynen. Samtidigt behöver de tillsynsvägledande myndigheterna ge tydligare styrsignaler om vad som ska följas upp och på vilket sätt.
Redovisningen omfattar även uppföljning av tillsyn inom flera av miljöbalkens sakområden. Dessa delar kommer vi att överlämna till berörda tillsynsvägledande myndigheter.
2016. , p. 67
tillsyn, tillsynsobjekt, miljötillsyn, hälsoskyddstillsyn, miljöbalkstillsyn, miljötillsynsförordning, miljöbalken, uppföljning, utvärdering