Uppföljning av kommuners och länsstyrelsers tillsyn enligt miljöbalken 2022: Redovisning till regeringen enligt 3 kap. 21 § miljötillsynsförordningen April 2023
Responsible organisation
2023 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Naturvårdsverket ska årligen lämna en redovisning av hur tillsynen enligt miljöbalken kan utvecklas och förbättras.
Uppgifter om 2022 års tillsyn har samlats in via enkäter till länsstyrelser och kommuner. Frågorna i årets enkäter har fokuserat på tillsyn kopplat till den nationella miljötillsynsstrategin (strategin) samt övergripande frågor om planering, resurser och genomförande av tillsyn i syfte att ta fram indikatorer och nyckeltal.
Genomförandet av strategin under 2022 har till stor del handlat om att ta fram nya tillsynsvägledningar. Dessa ska i sin tur ligga till grund för tillsynsmyndigheternas aktiviteter de kommande åren. Syftet med årets uppföljning av tillsynen, inom de i strategin utpekade fokusområdena, är att erhålla ett nolläge att utgå från vid senare uppföljningar. Efter genomförandet av tillsynsmyndigheternas aktiviteter bör det vara möjligt att till viss del följa upp effekterna av genomförd tillsyn.
Indikatorer och nyckeltal kring övergripande frågor om planering, resurser och genomförande av tillsyn utgår från miljötillsynsförordningens inledande bestämmelser.
De indikatorer och nyckeltal som presenteras i denna redovisning behöver utvecklas vidare. Berörda myndigheter behöver i samverkan arbeta vidare med att enas om gemensamma definitioner av vissa begrepp för att säkra kvaliteten på indikatorerna och nyckeltalen.
Ökade anslag för länsstyrelsernas tillsyn de senaste åren har inneburit att länsstyrelserna sammanlagt redovisar mer tid för genomförd tillsyn inom de flesta tillsynsområden. Totalt redovisad tid för tillsyn, omräknat till årsarbetskrafter, ökade med 17 årsarbetskrafter jämfört med 2021. De stora variationerna mellan länsstyrelserna kan dock peka mot att fördelningen mellan länsstyrelserna och mellan olika tillsynsområden inte är optimal.
Enligt enkätsvaren har kommunerna genomfört mer tillsyn under 2022 jämfört med 2021. Ökningen är ungefär 10 %. Att mer tillsyn genomförts under 2022 kan till viss del vara en effekt av att pandemin inte påverkat arbetet i lika hög grad jämfört med år 2021.
Graden av avgiftsfinansiering av kommunernas tillsyn varierar mellan 0 och 100%. Variationen mellan kommunerna pekar mot att tillsynen inte är enhetlig över landet. En avgiftsfinansiering som är 100 % kan innebära att kommunen endast genomför tillsyn över verksamhet som betalar tillsynsavgifter eller att avgiftsintäkterna även täcker annan tillsyn. En mycket låg grad av avgiftsfinansiering kan innebära att skattebetalarna och inte verksamhetsutövarna betalar för tillsynen eller att i stort sett ingen tillsyn som är möjlig att ta betalt för genomförs.
Genomgående för alla frågeområden är att enkätsvaren visar på stora variationer mellan såväl länsstyrelser som kommuner. Orsakerna till detta är exempelvis varierande resurstilldelning, olika tolkningar av efterfrågade uppgifter samt skilda metoder för att ta fram behovsutredningar och tillsynsplaner. För mer kvalitetssäkrade uppgifter behöver därför berörda myndigheter utveckla gemensamma modeller och beräkningsmetoder samt enas om definitioner av vissa begrepp.
Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Naturvårdsverket, 2023. , p. 28
Keywords [sv]
Personresurser, Miljötillsynförordningens bestämmelser, Genomförande av tillsyn, Behovsutredning, Tillsynsplan, Tillsynsvägledning, Avgiftsfinansiering, Miljöfarliga verksamheter, Hälsoskyddsverksamheter, Samverkan, Samverkansavtal, Nationella strategin för miljöbalkstillsyn, Avfallsbrottslighet
National Category
Environmental Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-10553Local ID: NV-10884-22OAI: oai:DiVA.org:naturvardsverket-10553DiVA, id: diva2:1755605
2023-05-082023-05-082024-08-27Bibliographically approved