Naturvårdsverket ska årligen lämna en redovisning av hur tillsynen enligt miljöbalken kan utvecklas och förbättras.
Uppgifter om 2023 års tillsyn har samlats in via enkäter till länsstyrelser och kommuner. Frågorna i årets enkäter har fokuserat på tillsyn kopplat till den nationella miljötillsynsstrategin (strategin). Till länsstyrelserna har också ställts övergripande frågor om planering, resurser och genomförande av tillsyn.
Naturvårdsverket bedömer att genomförande av tillsynskampanjer eller framtagande av ny tillsynsvägledning har positiv påverkan när det gäller utvecklingen av tillsynen inom strategins fokusområden. Det återstår två år av den nuvarande versionen av strategin, vilket innebär att det är för tidigt att dra några säkra slutsatser när det gäller effekter på tillsynen.
Utifrån det underlag som vi har hämtat in och även utifrån erfarenheter och annan omvärldsbevakning så konstaterar vi att länsstyrelserna har svårt att driva tillsyn i den grad som de bedömer behövs och att det till stor del beror på en generell brist på resurser. Länsstyrelserna anger att detta bland annat beror på hög personalomsättning.
Redovisningen innehåller också resultatet av en undersökning av tillsynsmyndigheternas kännedom om antalet befintliga kyltorn i Sverige. Detta mot bakgrund av att kyltorn från och med februari 2024 omfattas av anmälningsplikt enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Resultatet av undersökningen visar att myndigheternas kunskap när det gäller förekomsten av kyltorn i landet är låg. Det innebär att det återstår mycket arbete med att kartlägga alla kyltorn samt att hantera de kyltorn som behöver anmälas under 2024.