Att begränsa avfallets mängd och hindra spridning av farliga ämnen är viktiga insatser för att miljömålen ska kunna nås. Avfall som innehåller ämnen som är särskilt farliga för människa och miljö benämns farligt avfall. En rad problem kopplade till farligt avfall har konstaterats under de senaste åren, bland annat brister i tillsyn över transporter, illegal export, osäkerhet i avfallsstatistiken samt brister i hanteringen av farligt avfall hos företag.
Naturvårdsverket utvärderade hur tillsynen och hanteringen av farligt avfall fungerade 2007. 2015 fanns motivet att göra en ny utvärdering av frågan, vars resultat presenteras i denna rapport. Utvärderingen ger i första hand tillsynsmyndigheternas bild av verksamhetsutövares hantering. Resultaten visar att större verksamheter bedöms ha en bättre hantering än mindre verksamheter, även om en viss förbättring i bedömningen av de mindre kan noteras. Problem i avfallshanteringen bedöms främst uppkomma vid källan. Problematiska avfallsströmmar som lyfts fram är massor och jordar, bygg- och rivningsavfall, skrotbilar/bilskrotning, el- och elektronikavfall samt export av avfall.
Tillsyn över farligt avfall bedrivs mer eller mindre frekvent utifrån olika delar av lagstiftningen. De vanligaste bristerna i hanteringen, utifrån tillsynsmyndigheternas bild, är upprättande av transportdokument och anteckningsskyldigheten. I stort är bilden av problemen och dess omfattning liknande den från 2007, även om vissa mindre förändringar har skett. Sammanfattningsvis tyder utvärderingen på att hanteringen av farligt avfall fungerar relativt väl vid stora verksamheter. Sett till hela avfallssystemet utifrån de krav som regelverket uttrycker, finns dock fortsatt brister.