I samband med Skogsvårdsstyrelsens nyckelbiotopsinventering och återinventeringar av tidigare kända lokaler för ringlav och trådbrosklav återupptäcktes dessa två arter 1994 på Gotland efter att inte ha rapporterats från ön under nästan 30 år (Johansson 1995 och 1996). Den aktuella lo-kalen på fastigheten Gothem Jusarve 1:2 utgör Gotlands rikaste kända förekomst av trådbrosklav (för lokalbeskrivning se Lorentsson 1997 och Johansson 1995). Även trubbig brosklav och ringlav har påträffats inom området.
Växtplatsens egenskaper (gammal barrskog utan kontinuitetsbrott längs en grusväg mellan två myrar) är ovanligt gynnsamma för de tre lavarterna (Johansson 1995, 1996, Lorentsson 1997).
På förslag av länsstyrelsen undantogs den vägsträcka som hyser de rikaste förekomsterna av arterna från beläggning (ca 1 km). Beslut om förbud mot vägbeläggning och saltning samt mot insamling av lavar och mossor, avverkning, röjning och gallring utfärdades av länsstyrelsen i december 1994. Beslutet förlängdes i december 1997 och gällde t.o.m. 10 december 2000 (Läns-styrelsen i Gotlands län). Beslutet överklagades av markägaren hos regeringen, men överklagan-det avslogs (Miljödepartementet 1998).
En noggrann inventering av ringlav, trubbig brosklav och trådbrosklav längs den ca 1 km långa grusväg som undantagits från beläggning utfördes under våren/sommaren 1995 (Jo-hansson 1995). 184 träd med förekomst av någon av de tre arterna noterades; samtliga utom ett var granar. Nästan 90 % av de träd som hyste någon av de tre arterna fanns inom 15 meters av-stånd från grusvägen. Totalt hittades 559 exemplar av trådbrosklav, 369 ex. av trubbig brosklav och 117 ex. av ringlav. Grundförutsättningar för lavarnas förekomst på lokalen bedömdes vara bl.a. kontinuitet i trädskiktet, som upprätthållits genom försiktig plockhuggning, kvarlämning av senvuxna granar och unga och ”skräpiga” träd samt ett fuktigt lokalklimat. Även den damm-impregnering som grusvägen medför bedömdes vara av stor betydelse för lavarna.
Syftet med den här inventeringen var att få en uppfattning om eventuella förändringar i förekomsten av ringlav, trådbrosklav och trubbig brosklav på den undersökta lokalen mellan 1995 och 2001. Återinventeringen ska också tjäna som beslutsunderlag vid säkerställandet av områdets naturvärden (eventuellt naturreservatsbildning). Idag är lokalen inte lagskyddad. I slutrapporten av den tidigare inventeringen (Johansson 1995) fastslås att lokalen skulle återinventeras om två år, dvs. 1997. Så har dock inte skett. Återinventeringen skulle bl.a. ge information om grusvägens betydelse för lavfloran.
Visby: Länsstyrelsen , 2001. , p. 14