Resultaten från den här dagvattensstudien visar att dagvatten från olika typer av stadsmiljöer kan innehålla flera föroreningar i varierande halter. Det är svårt att få en rättvisande bild av föroreningar i dagvatten, eftersom flöde, regnintensitet, intervall mellan regnfall, och flera andra faktorer, bidrar till varierat föroreningsinnehåll.
De ämnen som visade på flest överskridanden av jämförvärden, var zink och koppar. Alla 18 dagvattenprov överskred HaVs förslag till bedömningsgrunder för båda ämnena. Utöver zink och koppar överskred fosfor och Bens(a)pyren jämförvärden oftast. Att zink hittas i förhöjda halter i dagvatten från tätort är att vänta, eftersom det finns många källor till zink i städer, som till exempel trafik, lyktstolpar, cykelställ, zinkplåtar och tak. Koppar hittades i högst halter vid Ängelholmsvägen, vilket är en hårt trafikerad väg. Förorening av koppar är typiskt vid stora vägar på grund av bilarnas bromsbelägg. Även det polyaromatiska kolvätet bens(a)pyren härstammar troligtvis främst från trafiken, i den här studien.
Nästan samtliga förhöjda värden kommer sannolikt från trafiken, och det är troligen dit man behöver rikta miljöskyddsåtgärder. Ett viktigt steg skulle vara för kommun, VA-bolag, Trafikverket och stadsplanerare att samarbeta kring hur dagvatten från större vägar kan samlas upp och renas. Man skulle också behöva arbeta med att utsläpp från trafikolyckor, i första hand med tankbilar, inte ska spridas i miljön. Byggsektorn är också viktig att rikta in sig på så att miljövänliga byggmaterial används. Vad gäller miljöfarlig verksamhet så behöver krav på rening och utsläppshalter ställas innan dagvattnet leds till det allmänna dagvattennätet.
Malmö: Länsstyrelsen Skåne , 2015. , p. 34