Sedan 1966 mäts grundvattennivåer vid 330 observationsplatser grupperade i 80 så kallade observationsområden inom SGUs nationella grundvattennät (Nordberg och Persson, 1974). En observationsplats utgörs vanligtvis av ett 2-tums järnrör nedfört i lösa jordlager. Grupperingen i observationsområden har inte följt några bestämda rutiner. Mätningar pågår i ungefär 50 vattenförvaltningsförekomster. Syftet med grundvattennätet är att visa grundvattennivåns naturliga variation i förhållande till geologiska, topografiska och klimatologiska förutsättningar. Data kan användas i olika sammanhang. Den viktigaste användningen är att utgöra referens vid bedömning av eventuell påverkan på grundvattennivån av olika händelser. SGU presenterar varje månad en sammanställning av grundvattennivåsituationen i landet i förhållande till långtidsmedelvärdet. Insamlade mätdata lagras i en av SGUs databaser. SGU planerar att revidera det nationella grundvattennätet så att fler grundvattenförekomster ska kunna relateras till en representativ observationsplats. SGU avser också att delvis ersätta nuvarande manuella mätningarna med automatiserad övervakning med instrument.
Fram till idag har den regionala miljöövervakningen av grundvattennivåer utförts i mycket begränsad omfattning i ett fåtal län. I och med arbetet med vattenförvaltningen har behovsbilden förändrats. Nu finns behov av regional nivåövervakning för att säkerställa de krav på kvantitativ övervakning av avgränsade grundvattenförekomster som följer av EGs ramdirektiv för vatten och regleras genom föreskrifter SGU-FS 2006:2 om övervakning av grundvatten och redovisning enligt förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön. Nivåövervakning behövs även för att länen ska kunna följa upp och bedöma om miljökvalitetsmålet "Grundvatten av god kvalitet" uppnås.
Idag saknas en beskrivning av en metodik som kan tillämpas för att genomföra regional övervakning av grundvattennivåer. Det har därför bedömts vara nödvändigt att beskriva en sådan metodik i syfte att etablera en regional övervakning av grundvattennivåer och genomföra den på ett enhetligt och kvalitetssäkrat sätt.
Det är vidare angeläget att regionala nivådata lagras i SGUs databas för övervakning av grundvatten enligt rutiner utvecklade av SGU. För parametrar som ska dokumenteras samt terminologi, se bilaga 8.
Syftet med handledningen är att ge en vägledning för vilka grundvattenförekomster som bör övervakas, samt hur grundvattnets kvantitet kan övervakas. Som en del i projektet avhandlas hur man identifierar grundvattenförekomster där det finns en potentiell risk för stor kvantitativ påverkan. Handledningen är främst avsedd att användas som ett stöd för regional övervakning av de inom vattenförvaltningen utpekade grundvattenförekomsterna som är påverkade eller potentiellt påverkade.