Fosfor är ett grundämne som är nödvändigt för alla levande organismer. Vi är också beroende av fosfor för att skapa en produktiv jordbruksmark, därför bryts fosfat i gruvor som överförs till åkermarken i form av mineralgödsel1. Enligt Statistiska Centralbyrån såldes 10 400 ton fosfor under gödselåret 2011/2012, varav 2 800 ton till Skåne läns jord- och trädgårdsbruk2.
Fosfor är en ändligresurs- i framtiden kommer de globala fosforresurserna att få försämrad kvalité, bli ekonomiskt olönsamt och till slut utarmas3. Fosfor finns i ett naturligt kretslopp där det vittrar från berggrunden för att sedan cirkulera i land- och vatten ekosystem4. Människan har sedan länge ökat mängden fosfor som cirkulerar i naturen vilket skapar negativa effekter på världens ekosystem, såsom övergödning i sjöar och hav. För att lösa problematiken krävs det en minskning av ett antropogent tillflöde av fosfor och att näringen används på rätt plats. Det krävs återvinning av växtnäring som redan finns i cirkulation, dels för att minska överskottet av fosfor men även för att skapa ett slutet hållbart kretslopp.
Det finns ett långsiktigt mål att återföra slammets näringsämnen till åkermark för att kunna skapa ett resurseffektivt kretslopp5. I en rapport om hållbar återföring av fosfor, anger Naturvårdsverket att avloppsslam bör återföras till åkermark i större utsträckning än vad det gör idag för att bidra till ett resurseffektivare kretslopp av fosfor. Men avloppsslam innehåller inte bara växtnäring, utan kan även innehålla oönskade organiska ämnen, metaller och patogener, vilket gör att återföringen kan innebära risker för såväl människa som miljö6. Kemikalier och oönskade ämnen i vårt avloppsslam kommer från dagvatten, hushåll och andra verksamheter och avspeglar till stor del av de ämnen som används i vårt samhälle7. Naturvårdsverkets rapport föreslår sänkta gränsvärden för vissa metaller och ytterligare gränsvärden för några organiska ämnen än vad som finns idag. Eftersom Naturvårdsverket anser att smittorisken är hög då man sprider avloppsslam, föreslås även fler metoder för hygienisering införas. Förslaget innehåller etappmål för att uppnå förbättrad kvalité på avloppsslam, i enlighet med miljömålet Giftfri miljö. Gränsvärdena ämnar börja gälla 2015 för att sedan skärpas år 2023 och år 2030.