Den här studien är en del av fortsättningen på 2010 års studier ”Bekämpningsmedel i skånska vattendrag” och ”Kiselalgsundersökning i vattendrag i Skåne”. Syftet med dessa studier var att undersöka bekämpningsmedelsbelastningen i tio Skånska vattendrag och att undersöka om det kan finnas ett samband mellan bekämpningsmedelsbelastning och missbildningar i kiselalgsskal. Resultaten visade en antydan om att ju mer jordbruksmark som finns i ett avrinningsområde desto fler bekämpningsmedel och desto högre totalhalt kan hittas. Det verkar också finnas ett samband mellan bekämpningsmedelsbelastning och missbildade kiselalgsskal.
Sveriges lantbruksuniversitet tillsammans med flera länsstyrelser och Naturvårdsverket håller på att utveckla en biologisk miljögiftsindikator som främst utgår från missbildade kiselalgskal. Denna och ovan nämnda studier är ingående underlag till detta arbete. Förhoppningen är att kunna utveckla en tillräcklig säker miljögiftsindikator för bedömningen av ”Övrigt förorenande ämnen” under ekologisk status, inom ramen för vattendirektivet.
Bekämpningsmedel, metaller och kiselalger har i den här studien mätts på fem lokaler i vattendragen Görslövsbäcken, Vegeån, Bråån och Rörums södra å. Provtagning skedde tre gånger, en gång per månad under juli, augusti och september 2011. Den jordbruksintensiva Görslövsbäcken valdes igen från 2010 års studie. Vegeån valdes också för att vattendraget är en högbelastad jordbrukså. Provtagningslokalen i Bråån ligger vid Rövarekulan, en plats med alunskiffer och förmodad hög metallbelastning. I Rörums södra å togs vattenprov på två lokaler, en uppströmslokal med lägre påverkan från fruktodlingar och en lokal nedströms fruktodlingar.