I Skåne förekommer 318 hotade kärlväxter enligt 2010 års rödlista och dessa arter är fördelade på flera tusen lokaler. Många av dessa arter var betydligt vanligare för 50-75 år sedan. Sedan 1980-talet har flera av Skånes sällsyntare arter övervakats inom det regionala Floraväkteriet. Denna övervakning ger ett mått på tillståndet för de hotade kärlväxterna i det skånska landskapet och det är också möjlighet att mäta trender för dessa arter och tillståndet på deras växtplatser. Kunskapen om behov av restaurerings- och skötselåtgärder i landskapet ökar och tydliggörs. En dialog blir även möjlig med berörda markägare och myndigheter.
Under åren 2009 till och med 2014 har det skånska Floraväkteriet ingått i länets miljöövervakningsprogram och lokaler med de hotade arter som omfattas av hotkategorierna CR, EN och VU har besökts enligt ett rullande schema med olika täta intervall beroende på art och hot. Besöken har gjorts under den mest optimala tidpunkten och antalet individ eller tuvor har noterats enligt en standardiserad metodik inom det nationella Floraväkteriet. Alla noteringar har lagts in i den gemensamma databasen på Artportalen (www.artportalen.se).
Under 5-årsperioden övervakades sammanlagt 122 arter, för 96 arter besöktes alla lokaler och för 26 arter övervakades ett urval av de kända lokalerna. De flesta av de rödlistade arterna minskar till antalet och hoten är många.
I Skåne förekommer 31 akut hotade arter (CR) och hälften av dessa förekommer endast på en lokal. Av de akut hotade arterna har antalet lokaler minskat för mer än hälften av arterna och för några arter har minskningen varit drastisk, bland annat för strandsötväppling och spädnarv.
De 123 starkt hotade arterna (EN) i Sverige finns 105 i Skåne och 70 % av dessa har floraväktats, åtminstone på några av sina lokaler, inom perioden. Minst cirka 10 % av de inventerade arterna har minskat eller försvunnit från sina lokaler. Till exempel kund krypfloka endast återfinnas på hälften av de 79 lokaler som besöktes under inventeringen 2012- 2013. Av de knappt 40 lokaler med klubbfibbla från inventeringen av Skånes flora hittades arten endast på 5 lokaler under inventeringen 2012. På Skånes sju lokaler med raggarv hittades arten endast på fyra under 2013-2014.
Av de sårbara arterna (VU) har Skåne ungefär hälften av landets 125 kärlväxtarter och de flesta av deras lokaler har besökts under perioden. Vissa av arterna har minskat kraftigt i antal, såsom fågelarv och klotgräs. Fågelarv är en nejlikväxt som är extremt känslig för igenväxning och under inventeringen 2013-2014 återfanns arten endast på 28 av de 47 kända lokalerna. Klotgräs är en liten ormbunksväxt som endast återfanns på hälften av sina kända lokaler. För andra arter har Floraväkteriet gett ny kunskap och arterna har visat sig vara betydligt vanligare än man tidigare trott, såsom sjötåtel och skogssvingel. Andra arter försvinner från några lokaler för att dyka upp på andra, såsom klibbveronika som var försvunnen på 91 lokaler och nyfynd gjordes på 17 lokaler.
2015. , p. 44