Strandmiljöer längs Dalälven, från Österfärnebo till Hedesunda, inventerades den 070726 med syfte att kartlägga lämpliga habitat och eventuella förekomster av starndsandjägare (Cicindela maritima Dejean, 1822). Inventeringen genomfördes av Baggbolaget på uppdrag av Länsstyelsen i Gävleborgs län och är en del i arbetet med åtgärdsprogram som fastställts av Naturvårdsverket för arten. I programmet pekas området vid nedre Dalälven ut som ett förslag för en eventuell framtida utplantering (translokation) av individer. De lokaler som inventerades bedömdes därför också med avseende på lämplighet för detta.
Inga sandstrandjägare har kunnat påvisas vid någon av de inventerade lokalerna. Trots att flera platser bedöms vara intressanta som habitat för arten är de alldeles för små för att ensamma kunna upprätthålla en stabil population. Dessutom ligger de antagligen för långt ifrån någon lokal där arten finns i tillräckligt antal för att kunna fungera i en metapopulation. Om arten visar sig ha en population i närheten, vid exempelvis Marma skjutfält i Uppsala län skulle tidvis flera av de här undersökta lokalerna kunna hysa arten, men en utplantering direkt till dessa platser är inte att rekommendera.
David Isaksson, som utfört inventeringen, har erfarenhet av strandsandjägare sedan tidigare inventeringar i bland annat Norrbottens län.
Regionala inventeringsrapporter import från MDP 2015-05
Titel på titelsidan: Inventering av strandmiljöer vid Österfärnebo och Hedesunda på jakt efter strandsandjägare, Cicindela maritima år 2007