Biocider används i ett stort antal funktioner i samhället, både i konsumentprodukter, som kosmetika och hygienprodukter och vid industriell tillämpning. Bland annat används biociderna som konserveringsmedel, korrosionshämmare, desinfektionsmedel och som bekämpningsmedel.
Biocider är bekämpningsmedel som används för att förebygga eller motverka att djur, växter eller mikroorganismer, däribland virus, orsakar skada eller olägenhet för människors hälsa eller skada på egendom. Exempel på biocidprodukter är träskyddsmedel, desinfektionsmedel, konserveringsmedel, insektsmedel, råttbekämpningsmedel och båtbottenfärger.
Användningen av biocider i kemiska produkter regleras av biocidförordningen (528/2012/EU) införd 1 september 2013 som ersättning för det tidigare biociddirektivet. I denna utvidgades lagstiftningen med bl.a. krav på märkning av varan om den är behandlad med biocid/antibakteriellt ämne samt även krav på att produkter med biocidinnehåll ska sökas tillstånd för i stället för enbart biocidsubstansen.
Identifierade biocider:
I miljöövervakningens screeningprogram utförd av Naturvårdsverket kunde år 2014 från framtagna data ur screeningdatabasen visas att under åren 2000-2013 har 56 olika biocider ingått i ett antal screeningprogram. Dessa data har utgjort en grund för denna rapport.
Syftet med rapporten har varit att få en överblick över alla undersökta biocider de sista ca 10 åren för att se hur spridda dessa är i vår miljö. Även att undersöka om uppmätta halter är oroande höga med en möjlig risk för skadliga effektpåverkan på organismer, miljö och människa samt om någon trend kan skönjas. Vid befarade skadehalter av funna biocider ges också rekommendationer/förslag till fortsatta åtgärder.
Naturvårdsverket, 2014. , p. 381