Av de 58 undersökta lokalerna uppnådde tjugoåtta sjöar god eller hög sammanvägd näringsstatus enligt bedömningsgrunden. Statusen sänktes till måttlig för tre av dessa sjöar i Medins Biologis expertbedömning. Endast två sjöar fick dålig sammanvägd status enligt bedömningsgrunden, men i expertbedömningen var det fem sjöar som fick dåligstatus. I övriga sjöar klassificerades näringsstatusen som måttlig eller otillfredsställande.
I expertbedömningen har främst sjöar som legat på gränsen mellan två statusklasser sänkts eller höjts. Bland annat har tidigare undersökningars resultat och kunskap om hur de olika delparametrarna fungerar använts för att kunna göra en bra expertbedömning.
Till stor del överensstämmer resultaten med sjöarnas näringsämneshalter. Sjöar med högre halt totalfosfor och totalkväve hade i genomsnitt sämre status än sjöar med lägre halter. Det förekom dock sjöar i undersökningen som trots relativt låga totalfosforhalter (14-25 μg/l) hade en måttligt stor växtplanktonbiomassa och förekomst av många eutrofiindikerandearter eller dominans av cyanobakterier.
Gonyostomum semen påträffades i 16 av sjöarna. Dess biomassa var stor eller måttligt stor i fem sjöar, och förekomsten kan troligen ha orsakat obehag för personer som badat i sjöarna. Ingen sjö i undersökningen hade ett växtplanktonsamhälle som är märkbart surhetspåverkat, vilket kan visa sig i extremt låga artantal. Generellt sett var proven artrika och några arter som sällan påträffas hittades, t.ex. Staurastrum leptocladum var. leptocladum.