Mycklaflon provfiskades i början på augusti 2008 inom ramen för åtgärdsprogrammet för hotade arter i havs- och vattenmiljö. Syftet med provfisket var att övervaka fisksamhället och följa upp de åtgärder som gjorts för att stärka rödingbeståndet. Provfiskeresultatet ska ligga till grund för Mycklaflons fiskevårdsområdesförenings beslut om vilka fiskevårdsåtgärder som är viktigast att arbeta med. Provfisket utfördes av personal från Länsstyrelsen i Jönköpings län och Jönköpings Fiskeribiologi AB. Representanter från fiskevårdsområdesföreningen bistod även med hjälp under det praktiska utförandet. Provfisket utfördes enligt den standardiserade metodiken för översiktsnät och totalt sattes 56 bottennät och 12 pelagiska nät under sex nätter. Mycklaflon har tidigare nätprovfiskats 1982, 1984 och 1988.
Fiskfaunan i Mycklaflon är artrik. Vid provfisket 2008 fångades abborre, bergsimpa, braxen, elritsa, gers, gädda, lake, mört, nors, sarv, sik och siklöja. Man fick dessutom signalkräfta i näten. Sutare och röding förekommer även i sjön, men fångades inte. Fångsten per ansträngning i de bottensatta näten var, både antals- och viktmässigt, något högre än jämförvärdena från den nationella databasen för provfisken i sjöar (NORS). Fångsten per ansträngning i de pelagiska näten var däremot antalsmässigt något lägre än jämförvärdena, men viktmässigt mycket högre.
Fisksamhället var rovfiskdominerat och biomassan dominerades av abborre, vilken utgjorde över häften av den totala vikten i de bottensatta näten vid provfisket 2008. Gers dominerade dock antalsmässigt, sammanlagt 639 individer fångades. En mycket stor andel av de fångade abborrarna, drygt hälften av individerna, bedömdes även vara fiskätande. Vidare förefaller det som att gersen i det närmaste haft en explosionsartad utveckling i Mycklaflon. Vid provfiskena 1982 och 1984 fångades ingen gers, medan det fångades 21 individer 1988. I de pelagiska näten dominerade nors antalsmässigt, medan siklöja dominerade viktmässigt. Även norsen har ökat mycket, medan siklöja har minskat i antal över tid. Ingen röding fångades.
Enligt de standardiserade bedömningsgrunderna bedöms den ekologiska statusen med avseende på fisksamhället vara god i Mycklaflon. Nätprovfisket tyder dock på att rödingbeståndet uppvisar svag status och en nedåtgående trend. Ingen röding fångades vid vare sig provfisket 2008 eller det senaste rödlinglekprovfisket hösten 2013. Därför har Mycklaflon, efter en expertbedömning, bedömts uppvisa måttlig status med avseende på fisk.
Andelen fiskätande abborrfiskar bedöms vara god och kvoten mellan abborre och karpfisk är också god. De parametrar som får sämst bedömning är antal fiskarter och artdiversitet (antal) som var betydligt högre än jämförvärdena i de standardiserade bedömningsgrunderna. Detta kan förmodligen förklaras av att ett flertal fiskarter har introducerats i sjön under 1900-talet. Avsaknaden av röding i fångsten är alarmerande och indikerar att beståndet är svagt. Förmodligen är de yngre livsstadierna utsatta för ett hårt konkurrenstryck från flera av de fiskarter som har introducerats i Mycklaflon, vilket hämmar beståndets tillväxt. Även den sjösänkning som skedde i slutet av 1800-talet och som torrlade delar av rödingens lekområden, samt det intensiva fiske som pågick under 1950- och 1960-talet bidrar sannolikt till att beståndet inte uppvisar en återhämtning.
Länsstyrelsen vill i samband med denna rapport passa på att rikta ett stort tack till Mycklaflons fiskevårdsområdesförening för dess gästfrihet och hjälp i samband med provfisket.
Jönköping, 2014. , p. 37