Under perioden 10 juli till 13 augusti 2013 genomfördes elfiskeundersökningar på 79 lokaler i vattensystem inom och i nära anslutning till Jönköpings län. Vid inledningen av elfiskeundersökningen var det generellt normala flöden i länet. Ett tiotal dagar utan nederbörd i början av perioden medförde att flödet i flera mindre vattendrag var lågt. I slutet av juli och i slutet av perioden regnade det vilket medförde att flödet under hela perioden pendlade mellan normala och låga flödesförhållanden.
Under år 2013 fångades sammanlagt 12 fiskarter samt signal- och flodkräfta. Antalet arter för respektive lokal varierade mellan 0-7 med ett medelvärde på 3,25 vilket är något högre i jämförelse med föregående 3-årsperiod då medelfångsten var 3,01 arter. Den tydligaste nettoförändringen är gädda och elritsa sedan närmast föregående elfisketillfälle. Årets resultat visar generellt på en ökad förekomst av mer sjölevande arter som föredrar lägre flödeshastighet i vattendragen. Att artförekomsten i jämförelse med föregående 3-årsperiod minskat bedöms i huvudsak bero på att lokalerna som undersöktes år 2013 normalt är mer artfattiga än lokalerna som fiskades i sin helhet under åren 2010-2012.
Liksom tidigare år är öringtätheterna högst i Motala ströms vattensystem där det finns sjövandrande bestånd från Vättern. Den beräknade medeltätheten av öringårsungar i de undersökta vattendragen perioden 2005-2012 inom Motala ströms vattensystem uppgick till totalt 37 öringungar per 100 m2. Övriga vattensystem har avsevärt glesare öringbestånd med tätheter mellan 5-15 öringar per 100 m2. Den högsta tätheten av öringungar år 2013 återfanns i Rödån (101,0/100 m2), av vandrande äldre öring i Rödån (41,9/100 m2) och för stationär äldre öring i Gnyltån i Nissans vattensystem. I ett längre tidsperspektiv kan öringtätheterna av årsungar under 2013 betraktas som normala för länet i sin helhet bortsett från Lagans vattensystem som visar på de högsta tätheterna sedan år 2005. Täthetsnivåerna av äldre öring har däremot ökat den senaste 4-års perioden, både på länsnivå och inom Motala ströms vattensystem i jämförelse med föregående 10-års period (år 2000-09). I Lagans vattensystem uppvisar förekomsten av öringungar på signifikant högre tätheter av i jämförelse med närmast föregående elfisketillfälle.
Försurningspåverkan som baseras på förekomsten av försurningskänsliga årsungar av fiskar och kräftor, bedöms ur ett länsperspektiv vara låg, då 85 % av lokalerna definieras vara opåverkade eller tämligen opåverkade ur försurningssynpunkt. I Lagans och Motala ströms vattensystem definieras ingen lokal ha en negativ försurningspåverkan.
VIX-klassningen av den ekologiska statusen (VIX-index) visar att det är 47 lokaler av 79 som når god eller hög status. VIX-värdet för år 2013 ligger på samma nivåer som föregående 10-års period. Analysen av VIX visar att det finns brister då indexet används för lokaler som har bestånd av sjövandrande öring. Länsstyrelsens sammanvägda statusklassning av VIX tar hänsyn till förekommande brister.
Jönköping, 2014. , p. 137