Bakgrund
Under 2013 har Kronobergs Länsstyrelse beslutat fortsätta arbetet med miljöövervakning av de biologiskt mest värdefulla bokskogsmiljöerna i länet. Detta sker genom att följa utvecklingen av trädlevande mossor och lavar som har en stor andel av sina förekomster på just bok. Urvalet av arter följer Nitare 2005 (Nitare, J (red) 2005. Signalarter – Indikatorer på skyddsvärd skog. Skogsstyrelsens förlag 2005). Metoden som följs finns beskriven i miljöövervakningens undersökningstyp för övervakning av epifytiska lavar och mossor i bokskog, (version 1:0 2011-11-28) Naturvårdsverket.
Metoden innebär att samtliga ädellövträd inom utvalda provytor mäts in, mäts till omkrets, bedöms till trädtyp (detaljer i metodiken) och därefter inventeras på utvalda arter. Arterna noteras med förekomst - icke förekomst på varje träd. Tanken är att utvecklingen på dessa provytor ska följas genom regelbundna återinventeringar.
Denna rapport redovisar en sammanfattning av inventeringsresultatet tillsammans med administrativa data och uppgifter gällande det inventerade objektets huvudkaraktär och lämplighet för fortsatt övervakning. GIS-skikt med inventeringsdata är levererat till Länsstyrelsen Kronoberg digitalt.
Resultat
Områden
Vid inventeringen har 10 huvudobjekt inventerats. Inom dessa finns mellan 1 och 2 provytor som inventerats. Arealerna per delyta låg på mellan ca 0,2 ha och 2,9 ha. Inventeringsytorna har justerats efter de korrekta bokskogsförekomsterna i fyra objekt (se tabell 1). Eftersom detta är en första inventering så kan inga trender eller analyser om arternas populationsutveckling göras, utan för detta krävs omdrev. I den del av inventeringen som omfattas av den här rapporten har 3469 träd inventerats.
Arter
De arter som inventerats systematiskt följer inventeringsmetodikens basnivå. Utöver detta så har några rödlistade arter till noterats då de påträffats på de inventerade trädstammarna.
Flertalet av dessa är inte tillräckligt systematiskt eftersökta för att kunna ligga till grund för uppföljning eller övervakning men arterna violettgrå porlav Pertusaria multipuncta, kortskaftad parasitspik Sphinctrina turbinata, sydlig blekspik Sclerophora amabilis, skrovellav Lobaria scrobiculata och savlundlav Bacidia incompta har noterats på samtliga träd där de påträffats och bedöms inte ha missats, i vart fall inte i högre grad än basnivåns arter. Dessa kan med andra ord också väljas att följas vid kommande återinventeringar.
2013. , p. 12
Det saknas sammanfattning i rapporten. Istället har rapportens Bakgrund samt utdrag ur Resultat använts som sammanfattning.