(1)Antal starar som skrider till häckning i bevakningsområdena och som således ligger till grund för analys av häckningens förlopp och produktionen av ungar samt möjliggör provtagning för miljögiftsanalyser är efter uppsättning av kompletteringsholkar i vissa av områdena nu helt tillfredsställande i Grimsö, Kvismaren, Tiveden, Svartedalen, Fleringe, Ottenby och Revinge. I Berg har antal häckningar minskat det senaste decenniet men är tills vidare ändå tillfredsställande. I Tyresta är antalet häckningar så lågt att ett kompletterings- eller ersättningsområde borde etableras.
(2)Den genomsnittliga äggkullstorleken var hög 2010, medeltalet flygga ungar det högsta någonsin liksom andelen ägg som resulterade i flygga ungar. Långsiktigt över hela bevakningsperioden sedan början av 1980-talet är trenderna svagt positiva.
(3)Äggläggningen startade 2010 något senare än i fjol i de flesta områden. Starens häckningsstart och häckningsframgång är känsliga för vårens väder och därför goda indikatorer på effekter av klimatförändringar. Häckningsstarten har förlagts allt tidigare i de flesta områden vilket är en av orsakerna till de ökande ägg- och ungkullstorlekarna.
(4)Projektets nuvarande omfattning förmår på ett mycket bra sätt övervaka de väsentliga variablerna i häckningens förlopp i södra Sverige. Resultaten föranleder inga misstankar om att det i de terrestra miljöerna skulle finnas någon väsentlig negativ faktor som involverar miljögifter.