Under september månad 2011 elfiskades 34 lokaler i Arbogaåns, Hedströmmens, Köpingsåns, Kolbäcksån, Svartåns och Sagåns avrinningsområde. 24 lokalervar belägna i vattenförekomster i ovan nämnda vattendrag. 10 lokaler återfanns i bäckar i Hedströmmens och Svartåns avrinningsområden. De flesta lokaler var placerade i biotoper som passar öring. Flera av lokalerna är instängda mellan definitiva vandringshinder, både uppströms och nedströms.
Ett viktigt syfte med undersökningen var att skaffa sig en uppfattning om i vilken utsträckning kraftverk påverkar fiskbeståndens ekologiska status. De två viktigaste syftena med undersökningen kan även sammanfattas på följande sätt:
o Kartlägga och övervaka fiskbeståndens status och utbredning i länet. Framför allt i de stora mälarmynnande åarna. Finns t.ex. de rödlistade fiskarterna asp och ål där. Öring är inte en rödlistad art men är en viktig del i den rödlistade flodpärlmusslans fortplantning och är dessutom en god indikator på fina livsmiljöer för strömvattenlevande växter och djur och av dessa skäl intressant att övervaka.
o Ge underlag för bedömningen av den ekologiska statusen för de vattendrag som är klassade som vattenförekomster enligt EU:s vattendirektivet. Fisk är en av tre biologiska parametrar som man tar hänsyn till i detta arbete. I samband med inrapporteringen till elfiskeregistret görs statusbedömningen med hjälp av VIX (VattendragsIndeX).
Den ekologiska statusen för fisk (VIX) var följande:
o Hög i 1 lokal
o God i 5 lokaler
o Måttlig i 5 lokaler
o Otillfredsställande i 7 lokaler
o Dålig i 6 lokaler
Det är i Hedströmmens övre delar som det finns en lokal med hög och 3 med god ekologisk status. Samt två lokaler i Svartåns nedre delar som har god ekologisk status.
Den rödlistade arten asp klassificerad som nära hotad (NT) av Artdatabanken fångades inte under elfisket 2011. Ål, klassificerad som akut hotad (CR) fångades på sex lokaler i år. Öring fångades på nio lokaler företrädesvis i Hedströmmens övre delar.
2011. , p. 64