Syftet med den här studien är att
- identifiera vilka miljökvalitetsmål som berör bygg- och fastighetssektorn
- ta fram en metod för miljöutredning för bygg- och fastighetssektorn, med utgångspunkt från samtliga miljökvalitetsmål och där det är möjligt att se varifrån i bygg- och fastighetssektorn miljöpåverkan kommer
- beskriva bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan i kvantitativa termer enligt den framtagna metoden.
För att analysera sektorns miljöpåverkan är ett första viktigt steg att definiera sektorn och den miljöpåverkan man vill ta med i analysen. I den här studien har utgångspunkten varit ett livscykelperspektiv så att miljöpåverkan som uppstår uppströms (t.ex. från produktion av byggnadsmaterial) och nedströms (t.ex. från avfallshantering) ingår. Vidare kommer vi att i den här studien redovisa resultat både från ”bygg och fastighetssektorn exklusive uppvärmning” och ”bygg- och fastighetssektorn inklusive uppvärmning”.
Vi har i detta projekt utvecklat en metod som kan användas för att bedöma bygg- och fastighetssektorns miljöpåverkan. Metoden bygger i stor utsträckning på data från Miljöräkenskaperna vid SCB som uppdateras årligen, vilket innebär att metoden kan användas igen för att följa upp utvecklingen på området. Metoden kan också användas för att identifiera vilka miljöproblem och vilka emissioner som är av stor betydelse när det gäller bygg- och fastighetssektorn, samt för att identifiera var i sektorn dessa uppkommer. Baserat på denna analys kan man sedan välja indikatorer som är lämpliga för att följa utvecklingen kontinuerligt. Metoden kan naturligtvis utvecklas på olika sätt med mer och bättre data. En väsentlig slutsats är dock att metoden är möjlig att använda redan idag.
Resultaten bekräftar tidigare studier att bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av Sveriges totala miljöpåverkan. Resultaten här indikerar att för den yttre miljön är det energianvändning, användning av 8 Bygg-och fastighetssektorns miljöpåverkan farliga kemiska produkter, avfallsgenerering, samt emissioner av växthusgaser och ämnen som bidrar till försämrad luftkvalitet och humantoxiska effekter som är väsentliga, däribland kväveoxider och partiklar. Vad gäller innemiljö framstår buller, radon samt fukt och mögel som viktiga områden.
Resultaten beror på vilka systemgränser som används för att definiera bygg- och fastighetssektorn. Resultaten visade att uppvärmningen står för en stor del av energianvändningen. Även för utsläppen av växthusgaser är uppvärmningen av betydelse men mindre än för energianvändningen eftersom både el och fjärrvärmeproduktion idag i Sverige har relativt sett begränsade utsläpp av koldioxid. Mobila källor, såsom transporter står också för en stor del av utsläppen till luft. Inköp av varor från stenvaru- och cementindustrin påverkar utsläppen av koldioxid och partiklar, medan rederier och varor från mineralutvinnings- och metallindustrin bidrar mest till kväveoxidutsläppen respektive avfallsgenereringen från sektorn.
Det finns en del dataluckor i miljöräkenskaperna som påverkar möjligheterna att använda dem för en heltäckande miljömålsuppföljning. Framför allt bedöms kompletterande information när det gäller hushållning av naturresurser och användning och utsläpp av giftiga ämnen vara önskvärd. Det finns även hälsoproblem kopplade till bygg- och fastighetssektorn som inte kommer fram i denna typ av input-outputberäkningar men som är av stor relevans för sektorn. Till dessa hör exempelvis problem orsakade av radon, buller samt fukt och mögel, för vilka det därför behövs kompletterande datakällor.
2009. , p. 76