Publications
Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf
Akvatisk miljögiftsövervakning - Nuläge och rekommendationer: Översyn inom den nationella miljöövervakningen
Responsible organisation
2024 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Översyn av programområdena inom den nationella och regionala miljöövervakningen görs regelbundet som ett led i att förbättra miljöövervakningen. Målet är att miljöövervakningen ska kunna användas för att följa miljötillståndet, bidra som underlag för att följa upp nationella och regionala miljömål, åtgärdsarbete, upptäcka nya miljöhot samt följa miljöstatus enligt EU:s Ramdirektiv för vatten (vattendirektivet) och Ramdirektivet om en marin strategi (havsmiljödirektivet). 

Kraven på miljögiftsövervakningen har ökat de senaste åren och det finns brister i förhållande till behoven. Trots vissa anpassningar inom olika programområden kan den statligt finansierade övervakningen inte uppfylla kraven från EU-direktiv och andra internationella rättsakter. 

Det finns behov av fortsatt harmonisering mellan EU-lagstiftning och den statligt finansierade övervakningen. Återkommande översyner av vilka ämnen som övervakas behöver göras i takt med att EU-direktiv och annan internationell lagstiftning utvecklas och omfattar andra ämnen än i dagsläget. Kopplat till detta finns behov av att kunna följa effektiviteten av begränsningsförslag som beslutas och om de åtgärder som genomförs leder till tillräckliga minskningar i exponering för människa och miljö. 

Många delar av samhället bidrar till påverkan och alla aktörer i systemet har sin roll att fylla. Tolkningen av kraven i lagstiftningen och den praktiska hanteringen i förvaltningen har stor betydelse för hur väl kraven på övervakningen kan uppfyllas och vad det kommer att kosta för olika aktörer. Den statligt finansierade övervakningen måste sträva efter att se till att det finns tillräckligt med information för att på ett relevant och tydligt sätt kunna ställa krav, vägleda och förvalta den information och kunskap som tas fram. 

Förutsättningarna måste förbättras för att nationell och regional övervakning samt samordnad recipientkontroll ska kunna ge den helhetsbild som behövs. Miljöövervakningen behöver också kompletteras med andra aktörers information, till exempel lokal övervakning som utförs av kommuner och verksamhetsutövare. För att kunna ta tillvara och centralt förvalta olika aktörers data behövs på kort sikt en förbättrad förvaltning och harmonisering av dagens datavärdskap. På lång sikt behövs en plan för mer sammanhållen miljödataförsörjning för både miljöövervakning och påverkansdata. För att få en helhetsbild av miljötillståndet bör all data från miljöövervakning, inklusive recipientkontroll, rapporteras till nationella datavärdar. 

Resultaten från miljögiftsövervakningen behöver kommuniceras i rätt format och till rätt målgrupper så att kunskapen både bidrar till att utveckla miljöarbetet, uppfylla rapporteringskrav samt förbättra genomförandet av miljöövervakningen.

För att den akvatiska miljögiftsövervakningen ska kunna uppfylla lagkrav och andra behov ges följande rekommendationer baserat på arbetet med översynen (Rekommendationerna redovisas i sin helhet i slutet av rapporten): 

För att utveckla samordningen bör Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket eftersträva att underlätta regional förtätning av nationella delprogram och tillsammans med länsstyrelser och andra regionala aktörer bidra till gemensamma prioriteringar inom nationell och regional miljöövervakning. Myndigheterna behöver samordna utvärderingar av delprogram som genomförs samt öka förutsättningarna för att arbeta programområdesöverskridande och samarbeta med vattenvårdsförbunden. 

Datavärdskap och miljögiftsövervakning bör arbeta tätare genom att Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten i sin roll som beställare av datavärdskap i större utsträckning samordnar sina beställningar så att dessa bidrar till att harmonisera datavärdarnas förvaltning och tillhandahållande av data. Samtidigt behöver ansvariga för datavärdskap respektive miljöövervakningssamordning i större utsträckning samverka för att öka förutsättningarna för förenklad och bättre spridning av miljöövervakningsdata. 

För att resultat och kunskap ska komma till bättre nytta bör Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket ta fram en kommunikationsstrategi så att viktiga resultat från miljögiftsövervakningen kommuniceras till interna och externa aktörer, i flera kanaler och i större utsträckning än idag. 

Berörda nationella myndigheter bör sträva efter att i större utsträckning inkludera eller stödja regionala och kommunala aktörer att delta i relevanta projekt, exempelvis genom deltagande i referensgrupper och styrgrupper. Viktiga resultat kan på detta sätt tillgängliggöras för andra än de direkt involverade inom projekten. 

För att öka kvaliteten på resultaten från miljöövervakningen bör Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten se till att delprogrambeskrivningar finns, är uppdaterade och ses över årligen och i enlighet med beslutade kvalitetsrutiner. Dessutom behöver man i arbetet med övervakningsmanualer fortsatt utveckla harmoniseringen och användning av begrepp och definitioner, bidra till att lämpliga krav på kvantifieringsgränser fastställs utifrån syftet med undersökningen. Myndigheterna behöver också säkerställa kompetens hos provtagare genom uppföljning och uppmuntran till deltagande i utbildningsinsatser av provtagningsförfarande. 

En sammanhållen miljödataförsörjning ger en bättre bild av tillståndet i miljön. Därför bör Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten stödja och vägleda verksamhetsutövare och tillsynsmyndigheter i arbetet med att inkludera relevanta parametrar vid revidering av kontrollprogram, i både utsläppskontroller och recipientkontroller, utifrån verksamheternas utsläpp. Det behöver också genom stöd och vägledning förtydligas vem som förväntas göra vad. Myndigheterna bör även arbeta för att initiera övervakning i påverkade områden när ansvaret är otydligt. 

Länsstyrelsernas ansvariga för miljöövervakning bör sträva efter att öka den interna kommunikationen med andra sakområden som till exempel vattenförvaltning, prövning, tillsyn, efterbehandling av förorenade områden och miljömålsuppföljning. Länsstyrelserna bör även ta initiativ till dialog med kommunerna i syfte att anpassa den lokala övervakningen så att den kan vara en del av en helhetsbild med regional och nationell övervakning. 

Miljöövervakningen behöver utvecklas genom att Havs- och vattenmyndigheten med stöd av Naturvårdsverket tar initiativ till att skapa ett nytt gemensamt delprogram för miljögiftsövervakning i vatten och sediment. Berörda nationella och regionala myndigheter bör också se till att det görs analyser av grundämnen i relevanta områden, kopplat till den gröna omställningen och behovet av sällsynta jordartsmetaller, i syfte att öka förståelsen för riskbilden kopplat till dessa ämnen. Sveriges geologiska undersökning, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, vattenmyndigheterna och länsstyrelserna bör se till att det görs återkommande screeningsinsatser eller motsvarande mätkampanjer i grundvatten. 

Sveriges geologiska undersökning, Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten och Livsmedelsverket bör göra gemensamma satsningar riktade mot enskild vattenförsörjning såsom informationskampanjer, utökad vägledning framför riktat mot hushåll med speciella riskgrupper som exempelvis barn och gravida. 

Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten bör följa utvecklingen av nya metoder och vid behov genomföra insatser i syfte att upprätthålla en optimerad undersökningsmetodik inom miljöövervakningen. 

Rapportering av data till datavärd måste bli enklare genom att Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten tydliggör vilka data som ska rapporteras var och tar fram anpassade instruktioner som underlättar för datarapportören. 

Kvaliteten på data behöver höjas. Naturvårdverket och Havs- och vattenmyndigheten bör utveckla kvalitetskontrollerna av data till datavärdskap genom utvecklade rutiner vid beställning av undersökningar, utvecklad kontroll av inkommande data till datavärd, testning av inrapporterade data i samband med rapportering samt möjliggöra kontinuerlig rättning och uppföljande kontroll av felaktigheter. 

Datavärdskapens användarvänlighet måste förbättras. Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten bör skapa förutsättningar för förbättrade utsökningsmöjligheter. Förutsättningar för detta är att fler datavärdar använder sig 10

av stödsystem för hantering av stationer och provtagningsplatser (Stationsregistret) samt system för att hantera gemensamma koder och begrepp som används för att märka upp data i datavärdskapen (Register för miljödatakoder). På sikt bör myndigheterna planera för att skapa en gemensam tjänst för inrapportering och uttag av data från de nationella datavärdskapen, så att rapportering och användning av data underlättas. 

Användningen av data kan ökas genom att skapa anpassade tjänster kopplade till datavärdskapen. Detta är inte datavärdarnas uppgift utan varje användare behöver identifiera sina egna behov och ta initiativ till att beställning och utveckling av anpassade tjänster görs. Områden där det finns behov för detta är t.ex. inom miljömålsarbetet, vattenförvaltningen, nationella utvärderingar och sammanställningar, nationella och internationella rapporteringar. 

Förutsättningarna för att ta emot mer data från andra aktörer behöver förbättras. Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten bör gemensamt se till att det finns en samordnad flexibilitet i myndigheternas olika datavärdskap genom att skapa ett myndighetsgemensamt forum för kontinuerlig bedömning av vilka data, nya och befintliga, som bör tas emot, förvaltas och tillgängliggöras genom datavärdskapen. Detta skulle leda till ökad tillgänglighet av sammanhållna miljödata på ett för samhället väldigt kostnadseffektivt sätt. 

SGU, Havs och vattenmyndigheten och Vattenmyndigheterna bör gemensamt fortsätta framhålla råvattenkontrollens betydelse för vattenförvaltningen, samordningen med dricksvattendirektivet, miljömålsuppföljning och den akvatiska miljöuppföljningen i sin helhet. Resultaten från råvattenkontrollen står för en betydande andel av det nationella underlag samlas in om förekomst och spridning av miljögifter i grundvatten.

Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Naturvårdsverket, 2024. , p. 92
Series
Rapport / Naturvårdsverket, ISSN 0282-7298 ; 7165
National Category
Environmental Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-11098ISBN: 978-91-620-7165-3 (electronic)OAI: oai:DiVA.org:naturvardsverket-11098DiVA, id: diva2:1881930
Available from: 2024-07-04 Created: 2024-07-04 Last updated: 2024-07-04Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(1123 kB)106 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1123 kBChecksum SHA-512
15ca9e9f6dbf929fd3ea74386a3fea864d8ee33d08c2d43f7264a416114c0cb0d29164ad1455e849cd368e132f378679abdcc91706e2803a53bd433c33c74803
Type fulltextMimetype application/pdf
Bilaga 1 Lagkrav och andra behov(363 kB)42 downloads
File information
File name ATTACHMENT01.pdfFile size 363 kBChecksum SHA-512
1a88dffaa367dca418b5e4aa34e0904408602831da5cde63743e8dda19b34cd77890d422f1b7741f41ce4a618823cc978f871a23c839ca9ab09c674b1ea954e5
Type attachmentMimetype application/pdf
Bilaga 2 Övervakningsprogram(2635 kB)52 downloads
File information
File name ATTACHMENT02.pdfFile size 2635 kBChecksum SHA-512
697bac468448a3e86dc195e86e6cf293890545af50fb7022e26c8b190d1e452b36ffc6851e6ecef153b9fba66c3da92e6b13bb13300e9fb45f7693691d2e1066
Type attachmentMimetype application/pdf
Bilaga 3 Kostnadsutveckling(124 kB)29 downloads
File information
File name ATTACHMENT03.pdfFile size 124 kBChecksum SHA-512
6bd34368a5dd375b21682d46bebd417ffac3e42026ba875b3a342c732e79e6266b7aa8f2ab53a8737bdac004b42d94205a8b558218d53fa4dd894221eb8a29e3
Type attachmentMimetype application/pdf
Bilaga 4 Datahantering(165 kB)39 downloads
File information
File name ATTACHMENT04.pdfFile size 165 kBChecksum SHA-512
84b4bdb444cdf9847e1b4f85fcc28f86911919d9116c0d3c50a4d4d56e022fed3a7d6ed313c13bd5ab28282b8a7a36b79a453c47027a03681af73df8e0e288c8
Type attachmentMimetype application/pdf
Bilaga 5 Rapportsammanställning(270 kB)34 downloads
File information
File name ATTACHMENT05.pdfFile size 270 kBChecksum SHA-512
d06ce68743d33614d4132b1d4f6f8ea6601644aaa03e6c1d72dc5d1c165678b6254d7750ace2a0fc3b841ddfe8c58adb20ba1c88154bf4a9a6be976e30ee67c2
Type attachmentMimetype application/pdf
Bilaga 6 Farliga ämnen(1745 kB)62 downloads
File information
File name ATTACHMENT06.pdfFile size 1745 kBChecksum SHA-512
8f439a9b42c453fa4f93335f066f39b9b1ba10b2b654c59da2c3bd3e4776703a0be23133a8987f78178f73d4bda1d349c57458e069dd4f3b7586ed84844d51ec
Type attachmentMimetype application/pdf
Bilaga 7 PM miljögifter grundvatten(1592 kB)61 downloads
File information
File name ATTACHMENT07.pdfFile size 1592 kBChecksum SHA-512
a8520ed2029d50fd36d5317aca3394048b1960962b454d4bc0277e4608c8bfc8efb53ba97c80fc061b5a7795b498b0b5ccfc2045910aeeedc274944e394b6989
Type attachmentMimetype application/pdf
Bilaga 8 Effektmätningar(205 kB)32 downloads
File information
File name ATTACHMENT08.pdfFile size 205 kBChecksum SHA-512
f32bc629ee58a0a0b4023442bb5fdf543a7eda279fe1d33357e849487372e183f051998b94b469556e0ead449c8978429dc1ea18d3be2a763a922b8ccdc657e5
Type attachmentMimetype application/pdf
Bilaga 9 Ämnen och stationer(1085 kB)20 downloads
File information
File name FULLTEXT02.zipFile size 1085 kBChecksum SHA-512
66833718ed0f0983e42be9329795cba0058aea3c36cddb50d00c6b0d8f9ce3193c4e3ff8729586842bf4f11e68b3aaafeac33ac538d46cde4dc9b02b798e5838
Type attachmentMimetype application/zip

Environmental Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 126 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

isbn
urn-nbn

Altmetric score

isbn
urn-nbn
Total: 3442 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
  • apa
  • ieee
  • modern-language-association-8th-edition
  • vancouver
  • Other style
More styles
Language
  • de-DE
  • en-GB
  • en-US
  • fi-FI
  • nn-NO
  • nn-NB
  • sv-SE
  • Other locale
More languages
Output format
  • html
  • text
  • asciidoc
  • rtf