I Stockholms län undersöktes vattenkvaliteten med hjälp av kiselalger på 12 lokaler i vattendrag år 2023. För statusklassning med avseende på påverkan av näringsämnen och lättnedbrytbar organisk förorening användes kiselalgsindexet IPS. Stödparametrarna TDI (mängden näringskrävande arter) och %PT (andelen föroreningstoleranta arter) har beaktats vid bedömningen. För surhetsklassning användes ACID-index. Riskflaggning för att andra typer av påverkan, än de som IPS och ACID är utvecklade för att visa, gjordes med stödparametrarna missbildnings-frekvens, antal räknade taxa och diversitet.
IPS-indexet visade god status i Åvaån, Saxbroån (Kagghamraån) och Nynäsån. Indexvärdet hamnade på gränsen till måttlig status i Saxbroån och stödparametern %PT indikerade en betydande påverkan av organisk förorening, vilket gör att lokalen bör betraktas som ett gränsfall till måttlig status. För Åvaån utfärdades en riskflaggning för stark miljögiftspåverkan.
Måttlig status konstaterades i Bränningeån, Fitunaån, Husbyån, Moraån, Muskån-Hammerstaån, Märstaån, Tyresån och Oxundaån. Av dessa riskflaggades Husbyån och Tyresån för betydande miljögiftspåverkan och Moraån för stark påverkan.
I dålig status (nära otillfredsställande) hamnade Bällstaån. Stödparametern %PT indikerade en mycket stark påverkan av organisk förorening.
Förutom Åvaån visade surhetsindexet ACID antingen alkaliska eller nära neutrala förhållanden på samtliga lokaler 2023, vilket innebär att inga surhetsproblem föreligger. Indexvärdet i Åvaån låg i måttligt surt, men mycket nära gränsen mot nära neutralt.
I en jämförelse av den senaste två/treårsperioden visar de flesta lokaler samma eller ett liknande resultat 2023 vad gäller påverkan av närings-ämnen och organisk förorening. Ett tydligt sämre resultat 2023 konstaterades dock i Bränningeån och Bällstaån.
2024. , p. 65