Mörrumsåns Vattenråd är ett samverkansorgan för vattenfrågor inom Mörrumsåns avrinningsområde. Vattenrådet består av ett nätverk av intressenter – så som kommuner, företag, organisationer, ideella föreningar, fastighetsägare och allmänhet. En av Vattenrådets uppgifter är att genomföra årliga vattenkemiska och biologiska undersökningar i avrinningsområdet inom ramen för Mörrumåns samordnade recipientkontroll.
SGS Analytics Sweden AB (hette tidigare SYNLAB) har under större delen av perioden 1995-2020 haft uppdraget att utföra undersökningarna som ingår i Mörrumsåns recipientkontroll. Här följer en kort sammanfattning av resultaten från undersökningarna de senaste åren samt tidsserier och trender.
Recipientkontrollen inom Mörrumsåns avrinningsområde har de senaste åren utförts vid drygt 50-tal provtagningslokaler och omfattat undersökningar av vattenkemi (drygt 40-tal lokaler), metaller i vatten (6 lokaler), metaller i sediment (6 lokaler), bottenfauna (10 lokaler), växtplankton (11 lokaler) och elfiske (1 lokal). Även resultat från andra lokala och regionala undersökningar har ingått i redovisningen.
Mörrumsån påverkas, liksom andra vattendrag, av diffusa utsläpp som härrör från bl.a. jord- och skogsbruk samt lufttransporterade föroreningar. Utöver detta sker en påverkan från avloppsreningsverk, industrier, enskilda avlopp, avfallsupplag och dagvatten m.m. Främst från jordbruksverksamheter, men även från enskilda avlopp, dagvatten och avloppsreningsverk utsätts Mörrumsån för en betydande tillförsel av fosfor p.g.a. mänskliga aktiviteter. För kväve bidrar även skogsbruket och nedfallet direkt på sjöytorna till belastningen. Från punktkällor och nedfall från luften sker också tillförsel av metaller. Luftnedfall bidrar även med försurande svavel- och kväveföreningar. Mörrumsån har också genom åren påverkats av bl.a. sjösänkningar, sjöreglering och dämning för kraftverk.
Stora åtgärder har vidtagits genom åren inom avrinningsområdet för att förbättra vattenkvaliteten i Mörrumsån, vilket gett positiv effekt. Bl.a. kan nämnas ombyggnation av ett antal avloppsreningsverk, inventeringar och åtgärder av enskilda avlopp, omfattande restaureringsåtgärder kring Växjösjöarna (främst Trummen, Växjösjön och Södra Bergundasjön), anläggning av våtmarker och andra åtgärder inom jordbruksverksamheten, rening av dagvatten, utrivning av kraftverksdammar för att återskapa naturliga strömsträckor (nu senast vid Marieberg), anpassning av tappningsbestämmelser, anläggning av ett antal fiskvägar, kalkning m.m. Mörrumsån har mycket höga naturvärden och ån har en mycket stor betydelse för den naturliga rekryteringen av lax och öring till södra Östersjön.
2021. , p. 269
Försurningssituation, vattenfärg, Mörrumsån, fosfortillstånd, näringsstatus, kvävetillstånd, transport till havet, metaller, växtplankton, siktdjup, bottenfauna, fisk