Uppföljningen av målen ska visa om vi är på rätt väg och när vi är framme. Framförallt tydlliggörs om arbetet inte går framåt tillräckligt snabbt. Länsstyrelsen har sammanställt den slutliga uppföljningen av de regionala miljömålen till och med år 2020, med senast tillgängliga data. Denna ska ses som ett komplement till den årliga uppföljningen av miljömålen som Länsstyrelsen årligen redovisar enligt Länsstyrelseinstruktionen.Det märks tydligt inom vilka områden det finns politiska satsningar och var det skulle behövas sådana. Stora satsningar görs till exempel inom klimatarbetet, och mot övergödning, men mycket mer skulle behöva göras för att nå målen om biologisk mångfald, särskilt när det gäller att förbättra livsmiljöerna för hotade arter.
RUSEN FÖRSTÄRKER KLIMATARBETET
Inom klimatarbetet finns det mål som förstärker miljömål i den regionala utvecklingsstrategin. Det har gett effekt på de regionala mål som handlar om produktion och användning av förnyelsebara fordonsbränslen. De mål som handlar om koldioxidutsläpp är svårare att nå. Och målet om ökat resande i kollektivtrafiken har motarbetats av coronapandemin.
ETT SYDLIGT NORRLANDSLÄN
Målen inom odlingslandskapet visar tyvärr negativ trend. Länet uppvisar en liknande utveckling som norrlandslänen, fast utan de regionalpolitiska satsningar som är vanliga längre i norr. Det skulle verkligen behövas nya satsningar på livsmedelsproduktion, förädling och förbättrad lönsamhet för att vända den negativa utvecklingen inom Ett rikt odlingslandskap.
BIOLOGISK MÅNGFALD BEHÖVER PRIORITERAS
Flera av målen som berör biologisk mångfald har inte kunnat nås, och ska vi komma längre i det arbetet krävs det helt nya och mer kraftfulla satsningar på den svenska biologiska mångfalden.
SAMMANFATTNINGSVIS KUNDE EN TREDJEDEL AV MÅLEN NÅS
Av länets 45 regionala miljömål bedöms 17 vara uppnådda, tre var nästan eller förmodligen uppnådda och 20 kunde inte nås till år 2020. Fem av målen kunde av olika anledningar inte följas upp.
2021. , p. 44