Engagemanget för att genomföra åtgärder för grön infrastruktur är stort. Runt om i Sverige genomförs det årligen mängder av åtgärder som stärker grön infrastruktur, och därmed de nätverk av livsmiljöer som krävs för att vi ska kunna behålla och utveckla Sveriges biologiska mångfald.
Åtgärder genomförs i de miljöer vi ser och rör oss i varje dag, det så kallade vardagslandskapet. Sådana exempel är blommande ängar längs cykelvägar som gynnar pollinatörer och återställande av vattendrag för att väcka liv i forsande vatten. Åtgärder genomförs även i naturområden som har höga naturvärden, men som försämrats genom exempelvis fragmentering. Här kan natur behöva restaureras för att få en fungerande biologisk mångfald. Exempel på åtgärder i fragmenterade landskap är skapandet av mer variationsrik skog som gynnar vitryggig hackspett och nya öppna marker för de hotade arterna fältgentiana och mnemosynefjäril. Flera av projekten som har genomförts gynnar även friluftslivet, friluftspedagogiken för barn, turistnäringen och företagande på landsbygden.
För alla åtgärder som har genomförts krävs det att man tar hänsyn till omgivningen och landskapet i stort. Då är en samverkan mellan olika aktörer helt avgörande. Ett exempel på ett sådant samarbete är det mellan markägare, jordbrukare, skogsbrukare, länsstyrelser, kommuner, företag, föreningar, myndigheter och universitet som har resulterat i nytänkande insatser för ett hållbart landskap.
Denna skrift har tagits fram för att inspirera och visa på några goda exempel på allt som görs i Sverige för grön infrastruktur. Företaget Make Your Mark har genomfört intervjuer, sammanställt texter och formgivit publikationen. Ingrid Johansson Horner, nationell samordnare för grön infrastruktur, har varit projektledare för denna skrift.
Följ med oss på en resa genom Sverige för att upptäcka vad som görs för att vår vilda, vackra natur ska ha en grön infrastruktur i framtiden.
Claes Svedlindh, Chef Naturavdelningen, Naturvårdsverket
Stockholm: Naturvårdsverket, 2024. , p. 23