1.1 Ingress/Inledning Gotlands län Länsstyrelsen i Gotlands län bedömer att de två målen för luft regionalt är nära att nås och att de utvecklas positivt. Den regionala bedömningen för de övriga målen är att de inte kommer att nås till år 2030. Mål kopplade till biologisk mångfald bedöms röra sig i negativ riktning. Övriga mål har en neutral eller oklar utveckling. Klimatförändringens påverkan på biologisk mångfald, ytvatten och grundvattnet innebär stora utmaningar. Gotland som föregångare inom energiomställningen innebär positiva möjligheter. Gotlands höga natur- och kulturvärdena utgör en viktig resurs och ständiga avvägningar behöver göras mellan bevarande, brukande och utveckling.
1.2 Miljötillståndet i Gotlands län Växthusgasutsläppen i Gotlands län följer konjunkturen. De största källorna är industri, transporter och lantbruk. Luftkvaliteten har i stort förbättrats. Klimatförändringarna påverkar utvecklingen för flera miljömål. Effekten med längre torra perioder och även kraftigare regn påverkar både landmiljöer och vatten. Grundvattennivåerna är mycket låga i långa perioder. Gotlands grundvatten har en hög sårbarhet jämfört med övriga landet. Ett mer fragmenterat landskap, en ökad storskalighet i lantbruket och nedhuggning av kontinuitetsskogar innebär hot mot den biologiska mångfalden. För havet är övergödningen det största problemet, och inget kustvatten når idag hög eller god status. Länets glesa bebyggelsestruktur och de begränsade vattenresurserna innebär utmaningar i infrastrukturen. En relativt liten andel av länets byggnadsminnen har skydd enligt Plan- och bygglagen och det gröna kulturarvet hotas av exploatering. Däremot är närheten till skyddad natur relativt hög för gotlänningarna. Friluftslivet har fortsatt att öka under året vilket visas av fler besök längs vandringsleder och i skyddade områden. Det ger en positivt effekt på folkhälsan och kan bidra till en ökad natur- och kulturförståelse.
1.3 Åtgärdsarbetet i Gotlands län Pandemin under år 2020 och 2021 har medfört minskad tillsyn av miljöfarliga verksamheter i länet och även att en del åtgärder inte kunnat genomföras.
• Region Gotland har tagit fram en ny Regional utvecklingsstrategi1. Arbete pågår med ett genomförandeprogram som kräver samhandling.• Översyn av Artskyddsförordningen2 väntas ge effekter som starkare skydd av arter vid framtida tillståndsprövningar.• Miljöersättningar till markägare och lantbrukare har utbetalats under förlängningsperiod 2021-2022. Där finns ett stort fortsatt intresse och det är därför viktigt med kontinuitet i stödsystemen.• En handlingsplan för den Regionala skogsstrategin3 för Gotland har påbörjats där lokala markägarorganisationer, myndigheter och intresseorganisationer samarbetar. Tillväxtverket har arbetat fram ett förslag på territoriell omställningsplan 4för Gotlands län i dialog med aktörer på Gotland som avses möjliggöras genom EU:s Fond för rättvis omställning 2021–2027.