År 2015 fick länsstyrelserna i uppdrag av regeringen att ta fram handlingsplaner för Grön Infrastruktur. Att bygga upp kunskap och skapa en bra förvaltning av den gröna infrastrukturen är ett arbete som måste vara långsiktigt. De regionala handlingsplanerna är ett första steg i detta arbete. Enligt regeringsuppdraget ska planerna identifiera landskapets biotoper, strukturer, element och naturområden i land- och vattenmiljön inklusive tätortsnära områden, och redovisa lämpliga bevarandeinsatser som hänsyn, skydd, skötsel och restaureringsinsatser, som bland annat kan utgöra grund för prövningsverksamhet och fysisk planering. Inga nya inventeringar görs inom ramen för uppdraget. Istället används redan befintliga kunskaper och placeras i rätt sammanhang. Planerna ska bygga på samarbete med berörda landskapsaktörer inom exempelvis skogsbruk, jordbruk och fiske, och involvera det civila samhället.
År 2018 presenterade Länsstyrelsen i Gotlands län ett underlag till handlingsplan för Grön Infrastruktur i Gotlands län (rapport nr 2018:19) uppdelad på tre olika delrapporter (A, B och C). År 2019 påbörjades arbetet med att ta fram en handlingsplan med konkreta åtgärder. Arbetet har anpassats för att följa Naturvårdsverkets riktlinjer för regionala handlingsplaner för grön infrastruktur 2015-09-24, Naturvårdsverkets mall för disposition av regionala handlingsplaner för grön infrastruktur, Naturvårdsverkets vägledning för att ta fram åtgärdsplaner för insatsområden i handlingsplaner för grön infrastruktur och Naturvårdsverkets mall för Åtgärdsplan för regionalt insatsområde för grön infrastruktur.
Innehållet i handlingsplanen diskuterades tillsammans med aktörer som länsstyrelsen bedömde var särskilt berörda av arbetet. I detta fall resulterade det i aktörerna Fortifikationsverket, Friluftsfrämjandet, Försvarsmakten, Gotlands botaniska förening, Jägarförbundet, LRF, Mellanskog, Naturskyddsföreningen Gotland, Prästlönetillgångar i Visby stift, Region Gotland, Skogsstyrelsen, Sportfiskarna, Uppsala universitet och Vattenråden. Sammanlagt fördes diskussion med 32 personer, varav 12 kvinnor och 20 män. Flera av dessa aktörer har bidragit med åtgärder i handlingsplanen, och/eller driver pågående projekt som bidrar till att stärka en grön infrastruktur i landskapet. Handlingsplanen skickades ut på remiss i maj till september 2020. Synpunkterna bearbetades under september 2020 till februari 2021. Inkomna synpunkter sammanfattas i bilaga 2. Handlingsplanen fastställdes i mars 2021.
Handlingsplanen gäller år 2020–2025. Under denna period ska åtgärderna utvärderas inför en revidering år 2026.
Visby, 2021. , p. 103