1.1 Inledning Gotlands län Länsstyrelsen i Gotlands län bedömer att två av målen är nära att nås, medan bedömningen för övriga är att de inte kommer uppfyllas. Mål kopplade till biologisk mångfald rör sig i negativ riktning, medan de flesta övriga har en neutral utveckling. De luftrelaterade målen utvecklas positivt. Torkans påverkan på biologisk mångfald, ytvatten och grundvattnet innebär stora utmaningar. Gotland som föregångare inom energiomställningen innebär möjligheter. De höga natur- och kulturvärdena utgör en viktig resurs och ständiga avvägningar behöver göras mellan bevarande, brukande och utveckling.
1.2 Miljötillståndet i Gotlands län Växthusgasutsläppen i Gotlands län har ökat med tre procent sedan 1990, där de största källorna är industri, transporter och lantbruk. Luftkvaliteten har i stort förbättrats. Klimatförändringarna påverkar utvecklingen för flera miljömål. De senaste årens torka har påverkat artsammansättningen i betesmarker och slåtterängar. Skogen och skogsbruket påverkas, liksom andra landmiljöer. Även för våtmarker, sjöar och vattendrag förstärks den nedåtgående trenden av de längre och mer omfattande torkperioderna. Detsamma gäller för grundvattennivåerna. Gotlands grundvatten har en hög sårbarhet jämfört med övriga landet. Ett mer fragmenterat landskap, en ökad storskalighet i lantbruket och nedhuggning av kontinuitetsskogar innebär hot mot den biologiska mångfalden. För havet är övergödningen det största problemet, och inget kustvatten når idag hög eller god status. Länets glesa bebyggelsestruktur och de begränsade vattenresurserna innebär utmaningar i infrastruktur. En relativt liten andel av länets byggnadsminnen har skydd enligt Plan- och bygglagen och det gröna kulturarvet hotas av exploatering. Däremot är närheten till skyddad natur relativt hög för gotlänningarna. År 2020 har tydligt visat värdet av att ha tillgång till bra möjligheter till friluftsliv, med positiva effekter på folkhälsan.
1.3 Åtgärdsarbetet i Gotlands län För klimatet behöver åtgärdstakten öka för att Gotland ska vara ett föredöme i energiomställningen. Hållbara transporter, industrins omställning samt ett tryggt elnät är av stor vikt. Region Gotlands arbete utifrån åtgärdsprogram för PM10 ska bidra till att miljökvalitetsnormer uppfylls. Extra stöd till arbete med våtmarker har gett effekt, både i form av skydd och restaurering. Fortsatt arbete med långsiktigt hållbara vattenbalanser är en viktig utmaning. För God bebyggd miljö är den viktigaste åtgärden att relevanta planer och strategier kontinuerligt följs upp så att intentionerna säkras. Ett rikt växt och djurliv är beroende av att natur skyddas, samt särskilda medel för att arbeta med hotade arter. För kustmiljö, övergödning och biologisk mångfald i odlingslandskapet är rådgivning och bidrag ett viktigt verktyg. Med ett stort sektorsansvar i skogen behövs kunskap och tekniklösningar är betydelsefulla. Inom arbetet med åtgärdsprogram för miljömålen fokuserar Länsstyrelsen i Gotlands län på hållbar konsumtion. I nätverksform med framförallt offentlig och idéburen sektor genomförs aktiviteter med fokus på återbruk och inspiration om hållbarhet till konsumenter.