Nu syns tydliga tecken på grön omställning i Sverige. Många gör insatser för att minska utsläppen av växthusgaser, i företag, offentlig sektor och bland svenska folket. Omställningen är nödvändig för att motverka ett förändrat klimat, vilket FN:s klimatpanel, IPCC, tar upp igen i 2021 års delrapport. Landets koldioxidutsläpp har minskat, men det gäller att hålla i och fortsätta den minskningen också när pandemin är över.
Den gröna omställningen medför utmaningar men också möjligheter att ta vara på. Hur Naturvårdsverket och andra myndigheter tillämpar och utvecklar miljölagstiftningen är centralt för att stötta omställning och samtidigt motverka nya miljöproblem. Effektiv miljöprövning bidrar till att svensk industri håller en god miljöstandard, vilket är en konkurrensfördel internationellt.
Genom den nationella vindkraftsstrategin har Naturvårdsverket tillsammans med Energimyndigheten och en rad aktörer pekat ut en väg framåt för hållbar utbyggnad av vindkraften, ökad elektrifiering och därmed minskad användning av fossila bränslen. Klimatklivet har hittills bidragit till att minska Sveriges utsläpp med cirka fyra procent per år och utsläppshandeln blir ett alltmer effektivt styrmedel i klimatarbetet. Naturvårdsverket stödjer också myndigheter och kommuner för att stimulera gröna investeringar och utveckla mer hållbara transportsystem.
Den gröna omställningen handlar också om att säkra biologisk mångfald. Naturvårdsverket vill underlätta för markägare att bevara naturvärden och utveckla ett mer hållbart brukande. Utifrån Skogsutredningens förslag om skydd av fjällnaturskogar har myndigheten genomfört en samtalsserie med ett 20-tal aktörer. Konkreta resultat från samtalen är ett flertal överenskommelser om skydd av fjällnaturskogar med fyra allmänningsskogar i Västerbottens län. Nu ser vi fram emot att skydda de statliga fjällnaturskogarna och att fortsatt söka lösningar tillsammans med privata markägare och bolag som anmäler intresse.
Arbetet med de två planerade nationalparkerna Bästeträsk på Gotland och Nämdöskärgården i Stockholms län drivs vidare med sikte på invigning 2025 och en ny nationalparksstrategi är på gång. De utökade anslagen till myndigheten för skötsel av värdefull natur har resulterat i fler och bättre leder och besöksanordningar i skyddad natur, något som varit extra välkommet under pandemin när oerhört många fler har varit ute i naturen.
Grön omställning går även hand i hand med en mer cirkulär ekonomi. Här behövs en kraftsamling för att vända den negativa utvecklingen. Naturvårdsverket har i en bred dialog arbetat fram en färdplan för hållbar plastanvändning, engångsplastdirektivet genomförs och nya producentansvar förbereds. Arbetet med att motverka illegal avfallshantering behöver vara i fokus för myndigheten och vi gör stora insatser för att vägleda om hur de stora mängder berg- och jordmassor som följer av exploatering ska tas om hand. Vår nya tillsynsstrategi för miljöbalkstillsyn ger stöd i arbetet.
Pandemin har nu pågått i snart två år och trots de påfrestningar pandemin innebär är Sveriges miljömål liksom de globala hållbarhetsmålen inom Agenda 2030 i högsta grad levande i utvecklingen av samhället.
Jag ser fram emot att det internationella arbetet skjuter fart igen 2022, med bland annat vårens COP15-möte om biologisk mångfald samt fortsatt genomförande av Parisavtalet i Sverige och övriga världen.
Stockholm: Naturvårdsverket, 2022. , p. 140