Naturvårdsverket har tillsammans med Tillväxtverket identifierat de glesbefolkade landsbygdskommunerna som viktiga aktörer för möjligheten att ta de avgörandesteg som krävs för att främja en hållbar utveckling i hela landet. Naturvårdsverket har därför upphandlat Ramboll för att göra en studie som kartlägger och analyserar vilka förutsättningar de glesbefolkade kommunerna har att bedriva ett arbete mot en hållbar utveckling, där arbetet med att nå miljömålen kan vara pådrivande eller hindrande.Syftet med uppdraget är att öka förståelsen för de glesbefolkade kommunernas förutsättningar att bedriva ett arbete mot hållbar utveckling. De huvudfrågor som studien främst ska besvara är:
För att besvara dessa frågor har vi genomfört en intervjustudie med ett urval av de kommuner som kategoriseras som glesbefolkade eller mycket glesbefolkade landsbygdskommuner. Totalt har vi intervjuat 16 kommuner.
BRIST PÅ RESURSER ÄR DEN FRÄMSTA UTMANINGEN I ARBETET MED ATT FRÄMJA HÅLLBAR UTVECKLING
Den främsta svårigheten som de glesbefolkade landsbygdskommunerna möter i arbetet med att främja långsiktig hållbar utveckling i kommunerna är brist på resurser, framför allt ekonomiska. Men kommunerna lyfter även många andra utmaningar som de har i arbetet. Vi listar dessa nedan.
Bedömningen av vilka som är de vanligast förekommande utmaningarna som kommunerna har i arbetet med hållbar utveckling och miljömålen är baserad på en kvalitativ analys över hur ofta utmaningen nämns, i vilken ordning somutmaningen nämns samt på vilket sätt som den intervjuade pratar om utmaningen.