Rapporten Kemikalier i vår vardag – Så tycker Svenskarna, är sammanställd av Goodpoint AB för Naturvårdsverkets räkning. Här är en kortfattad sammanfattning:
Svensk del av EU-studie
Detta är den svenska delen av en större EU-studie, inom ramen för det europeiska programmet för biomonitoreringsstudier (HBM4EU, www.hbm4eu.eu). Syftet med studien är att ge EU:s medlemsländer en djupare förståelse för vad EU:s invånare känner till om hur vi utsätts för hälsoskadliga kemikalier, deras oro, frågor och informationsbehov. I förlängningen är syftet att förbättra folkhälsan.
Om Human Biomonitoring (HBM)
HBM, biomonitoreringsstudier på svenska, är en metod för att övervaka och mäta kemikalier och deras biologiska påverkan i våra kroppar.
Så gjordes studien
Mellan september 2020 och februari 2021 skickade HBM4EU ut en enkät till respektive lands kontaktpersoner, NHCP. I Sverige skötte Naturvårdsverket förfarandet.
Så tyckte svenskarna
De svenskar som svarat på enkäten tror generellt att den yttre miljön, inomhusmiljön samt livsmedel är de största källorna till att vi får i oss farliga kemikalier.
Mest oroliga var svenskarna för föroreningar från industriutsläpp, för kemikalier i produkter vi köper och för föroreningar i livsmedel.
Svenskarna är också oroliga för hur cocktaileffekter, det vill säga när olika kemikalier blandas och förändrar varandras effekt, påverkar vår hälsa.
Positiva till ökad kontroll
För att minska risken att exponeras för hälsoskadliga kemikalier i vardagen önskar de svenskar som svarade på enkäten en ökad kontroll av importerade produkter. De ser ett behov av nationellt samordnade biomonitoreringsstudier. Då vill de att den yttre miljön, livsmedel och dricksvatten prioriteras.
PFAS bör undersökas ytterligare
Det är tydligt att PFAS, per- och polyfluorerade alkylsubstanser, oroar och där önskas fler studier. PFAS används för ytbehandling i bland annat regnkläder, non stick-stekpannor, skidvallor och kosmetika. De är kemiskt stabila och stannar i miljön en lång tid. De kan ha en lång rad skadliga hälsoeffekter.
Goodpoint AB , 2022. , p. 34