Förord
Sötvatten 2010 fokuserar inledningsvis på den stora omorganisationen av miljöövervakningen av våra vatten. I mitten av 2011 kommer den nya Havs- och vattenmyndigheten att ta över det huvudsakliga ansvaret för vattenövervakningen, som till stora delar tidigare varit Naturvårdsverkets ansvar. Även miljömålsarbetet organiseras om och kommer att bjuda på nya arbetsformer. Det finns egentligen ingen anledning att tro att miljöövervakningen i sötvatten i sig kommer att förändras på grund av att organisationen förändras. Däremot pågår nu en översyn av övervakningen för vattenförvaltningens behov som Vattenmyndigheterna håller i. Läs mer om detta på sidan 4.
Förutom de stora organisatoriska frågorna innehåller årets fullmatade rapport artiklar om kalkningens betydelse och framtid, hur våra grundvatten mår – halvtid för omdrevsprogrammet, ”Projekt Sjölyftet” som drivs av SMHI, kvalitetssäkrad övervakning av miljögifter i sjöar i Naturhistoriska riksmuseets regi, SLU:s intensiva arbete med att få bukt med felaktiga data som smugit sig in bland resultaten och fördelarna med omdrevsprogrammet för sjöar. Avslutningsvis en artikel om hur Sverige bör komplettera sötvattenövervakningen i framtiden för att bättre svara upp mot kraven i EU:s art- och habitatdirektiv, samt som vanligt några notiser från den regionala övervakningen.
I och med att hela vattenövervakningen får en ny organisation kommer även rapporteringen att ses över. Därför är det här kanske också det sista exemplaret av Sötvatten du håller i din hand. Någon typ av populärt presenterad rapportering om miljötillståndet i grundvatten, sjöar och vattendrag kommer det säkert att bli framöver, men exakt hur är i skrivande stund oklart. Sötvatten har publicerats i tio års tid och vi hoppas att ni haft stor glädje av rapporten genom åren, och att ni får det även denna gång.
Vi önskar er trevlig läsning!