Ovanligt samarbete i myndighetsvärlden
JA, DÅ VAR DET DAGS IGEN. För oss redaktörer präglar produktionen av HAVET-rapporten vår tillvaro under en stor del av året. Att till slut få hålla rapporten i sin hand, bläddra i den, och däreft er ta hand om alla beställningar, är verkligen en tid av tillfredsställelse. Roligast av allt är att ta emot läsarnas uppskattning i form av brev, e-postmeddelanden och telefonsamtal.
EN ENKEL RUNDFRÅGNING bland miljötjänstemän som arbetar med marina frågor visar att HAVET-rapporten är användbar och uppskattad. Vi är dock medvetna om att det fi nns möjlighet att ta ett steg vidare, så att den i ännu högre grad uppfyller önskemål om att ge en fullständig bild, en koncentrerad sammanfattning och en stringent tillståndsbedömning. Inte minst behöver den tvärvetenskapliga analysen av orsakerna till miljösituationen utvecklas.
SAMARBETE ÄR DET ORD som beskriver arbetet med HAVET-rapporten bäst. Själva grunden till rapporten är ett samarbete mellan Naturvårdsverket och Havsmiljöinstitutet. Naturvårdsverket ansvarar för all insamling och analys av en mängd olika parametrar i alla Sveriges havsområden, och ser till att alla inblandade utförare av miljöövervakning tillsammans rapporterar till redaktionen. Havsmiljöinstitutets enheter bidrar med miljöanalytisk kompetens, sammanställer sammanfattningen som inleder rapporten och ansvarar för det redaktionella arbetet. Naturvårdsverkets roll när det gäller rapporten kommer under kommande år att tas över av en ny myndighet för havs- och vattenmiljö. Produktionen av denna rapport tillsammans med Havsmiljöinstitutet har utpekats som en viktig uppgift för den nya myndigheten, och vi ser fram emot nya spännande utmaningar när det gäller detta för myndighetsvärlden ovanliga samarbetsprojekt.
I ÅRETS RAPPORT belyser fl era artiklar betydelsen av infl öden från Nordsjön till Östersjön. Frekvensen av dessa infl öden har varit låg under senare tid, vilket påverkar inte bara syreförhållanden utan även indirekt halterna av näringsämnena kväve och fosfor, skiktningen av vattenmassan och reproduktion av torsk. Dessa infl öden är en viktig pusselbit i diskussionen kring övergödning, blomning av cyanobakterier och fi skförvaltning i främst Egentliga Östersjön. HAVET-rapportens olika avsnitt visar på behovet av en ingående analys och syntes av kunskapsläget inom detta komplicerade område.Även miljögift ssituationen kopplar till politiska beslut, och man kan med all önskvärd tydlighet se att resoluta åtgärder faktiskt har eff ekt. Kunskapsläget varierar för olika ämnen, och det tillkommer hela tiden nya ämnen som borde övervakas.
OM DETTA OCH MYCKET MER går att läsa i årets upplaga av HAVET-rapporten. Att värna om vår havsmiljö står högt på den politiska agendan, och förhoppningsvis utgör rapporten en viktig del i arbetet mot ett levande hav i balans.Trevlig läsningRedaktörerna
2010. , p. 114