Förord
Miljöövervakningen är sedan ett antal år kompletterad med ett screeningprogram. Syftetmed screeningundersökningarna är att mäta halter i miljön och eventuell risk för humanexponering av kemikalier som inte finns med i miljöövervakningens tidsserier. Då mätsett eller flera utvalda ämnen vid ett eller ett par tillfällen under ett år på olika ställen ilandet och i olika typer av material som t.ex. avloppsvatten, fisk eller luft.
Screeningen inleddes i liten skala 1996–97 och har sedan efter hand ökat i omfattning.Motivet till att inkludera ett ämne i screeningprogrammet är t.ex. att det används i storomfattning, att det prioriterats i olika internationella sammanhang eller att det uppmärksammats av andra orsaker nationellt.
Syftet med den här rapporten är att sammanfatta resultat som kommit fram inomscreeningprogrammet under 2003–2004. Rapporten innehåller en översikt av den kunskapsom finns om de ämnesgrupper som studerats, var de finns och hur de används. Den gerockså rekommendationer till om, och i så fall hur, dessa ämnen ska övervakas i framtiden.Det är viktigt att påpeka att val av prover, metoder, kvalitetskontroller, antal prover etc.naturligtvis alltid avgör hur långtgående slutsatser som går att dra.
Denna rapporten är ett led i att informera om resultaten av screeningen och att göraresultaten mer lättillgängliga. Data finns tillgängliga via Internet hos miljöövervakningens datavärd för screening.
Sammanställningen har tagits fram i samråd mellan Britta Hedlund, Miljöövervakningsenheten och berörda utförare av uppdragen. För mer information hänvisas till respektivescreeningrapport.
De slutsatser som dras kommer från respektive projektrapport och kan inte ses som Naturvårdsverkets officiella ståndpunkt.
Stockholm: Naturvårdsverket, 2006. , p. 124