Naturvårdsverket har på uppdrag av regeringen utarbetat ett förslag till handlingsplan för miljöanpassad offentlig upphandling. Handlingsplanen innehåller en beskrivning av nuläget, mål för 2007-2010 samt förslag till åtgärder för att nå målen. Nuläge 60 procent av organisationerna i stat, kommun och landsting ställer miljökrav regelbundet vid upphandling. I en tredjedel av upphandlingarna är dock miljökraven formulerade på ett sådant sätt att de inte får några konsekvenser för vad som upphandlas. Detsamma gäller de statliga ramavtalen. Detta tyder bland annat på bristande kunskap om hur man formulerar miljökrav. Mål
• Andelen offentliga organisationer som ställer miljökrav regelbundet vid upphandling ska öka från dagens 60 procent till 80 procent.
• Andel statliga ramavtal med välformulerade miljökrav som får konsekvenser för vad som upphandlas ska öka från dagens 63 procent till 90 procent. Åtgärder
1) Fastställ nationella mål för offentlig konsumtion som alla kan sträva mot. I det första skedet föreslår vi mål för personbilar, elenergi och belysning.
2) Öka styrningen av statliga myndigheter genom att införa förordningar för konsumtionsmålen samt miljöanpassa de statliga ramavtalen.
3) Engagera politiker och ledare i kommun och landsting genom konferenser och informationskampanjer.
4) Säkerställ kompetensen bland upphandlare genom att erbjuda integration av miljö i befintliga upphandlingsutbildningar, en helpdesk, en webbaserad grundkurs och ett informationsmaterial om de juridiska förutsättningarna.
5) Erbjud ett effektivt och enkelt verktyg genom att förbättra kvaliteten på EKU-verktygets miljökriterier, se över användarvänligheten samt återlansera verktyget.
Resultatet av handlingsplanen ska följas upp genom återrapportering, enkäter och fallstudier. Sammantaget bedöms förslagen på ett effektivt sätt bidra till att undanröja de hinder som finns för en miljöanpassad offentlig upphandling. Den sammanlagda kostnaden för staten av förslagen under de tre år handlingsplanen gäller uppskattas till cirka 18 miljoner kronor.
Stockholm: Naturvårdsverket, 2005. , p. 51