Tillsyn i skyddade områden har länge varit eftersatt och som ett led i försöken att lyfta och öka tillsynen både kvalitets- och kvantitetsmässigt kommer denna rapport. Vid genomgången av Länsstyrelsernas tillsynsarbete gällande skyddade områden framkommer att stora brister finns. I snitt har länen angivit en brist på personella resurser på 50 procent beräknat utifrån det kalkylerade behovet och det slutliga utfallet i tillsynsplanerna. Mest eftersatt är den egeninitierade granskade/kontrollerande verksamheten. När det gäller förebyggande främjande tillsyn görs ganska mycket av god kvalité men som på grund av dålig uppföljning och medvetenhet inte registreras som sådan. Ett av grundproblemen med tillsyn av skyddade områden har länge varit att det råder stor osäkerhet om vad tillsynen skall omfatta. Naturvårdsverket har i denna rapport försökt reda ut begreppen och konstaterar bl.a. att tillsyn av skyddade området inte omfattar tillsyn av syftet med skyddade områden och att miljöövervakning och uppföljning inte utgör tillsyn. Det finns en lång rad av omr
• Tillsynsplaneringen på länsstyrelserna kan utvecklas. Behovsutredning och tillsynsplaner finns på nästan alla Länsstyrelser men är ofta av dålig kvalitet och inte uppdaterade eller uppföljda.
• Organisationen kring tillsyn på länsstyrelserna kan utvecklas och ansvarsförhållanden tydliggöras för såväl handläggare som fältpersonal.
• Enhetliga metoder, checklistor och mallar behövs och bör utarbetas.
• Att använda fjäranalys kan vara ett sätt att effektivisera tillsynen inom vissa områden såsom strandskyddade områden och biotopskyddsområden.
• Egeninitierad tillsyn i kampanjform har visat sig vara en bra och effektiv tillsynsmetod och bör utnyttjas oftare, ibland i samverkan mellan flera län.
• Förebyggande tillsyn i form av olika sorters informationsinsatser är så betydelsefullt i avseende att förebygga brott att stora tillsynsresurser bör läggas här.
• Samverkan och informationsutbyte mellan länsstyrelser, kommuner och andra aktörer så som polis, åklagare och Skogsstyrelsen bör utvecklas och utökas.
• Utbildning och kompetenshöjande åtgärder bör vidtas när det gäller arbetet med överträdelser och påföljder. Åtalsanmälningar och föreläggande skall vara väl dokumenterade och utförda enligt anvisningar från åklagare eller polis för att därmed få effektivare behandling i nästa steg.
• Utbildning, information och vägledning till dem som arbetar med tillsyn i skyddade områden behövs för att få till stånd en effektiv tillsyn enligt miljöbalken.
Stockholm: Naturvårdsverket, 2007. , p. 39