Inledning och läsanvisning
Allmänt om EU:s avfallsstatistikförordning Europaparlamentets och Rådets Förordning nr 2150/2002 av den 25 november om avfallsstatistik (här i rapporten kallad "avfallsstatistikförordningen" eller "WStatR"1) innehåller regler för rapportering av avfallsstatistik till EU2. Rapportering enligt förordningen ska göras vartannat år. Rapportering ska varje gång ske 18 månader efter redovisningsårets slut. Första rapportering gjordes av samtliga medlemsländer senast 30 juni 2006 och avsåg avfallsgenerering samt återvinning och bortskaffande avfall under år 2004. Föreliggande kvalitetsrapport avser den rapportering som gjordes av Sverige i juni 2008 och avser generering och behandling av avfall i Sverige under år 2006. Förordningen innehåller tre annex som närmare beskriver vad rapporteringen ska omfatta:
Annex I Genererad mängd (uppkommen mängd) avfall för hela landet skall redovisas för totalt 20 olika sektorer som omfattar: • samtliga näringsgrenar (avd A-Q enligt NACE Rev.1 eller SNI 2002); • avfall som härrör från återvinning och/eller bortskaffande av avfall; samt • avfall från hushåll. Denna sektorsindelning redovisas i Tabell I.1.a längre fram i rapporten. Avfallsgenerering för dessa 20 sektorer ska anges enligt en avfallssklassificering som benämns EWC-Stat. EWC-Stat är en särskild materialbaserad avfallsklassificering som grundar sig på den vanliga avfallsförteckningen. Det finns totalt 48 olika avfallsslag i EWC-Stat. I slutet av Bilaga 1 finns en lista med de EWC-Statavfallsslag som används i rapporteringen. Annex II Behandlad mängd avfall skall redovisas på behandlingssätt för olika avfallsslag enligt EWC-Stat, och uppdelat på regioner enligt NUTS 1. Till och med år 2007 bestod Sverige av en NUTS 1-region, men från år 2008 är Sverige uppdelad i tre NUTS 1-regioner. Vi har i undersökningen tagit fram data för den tidigare NUTSindelningen, d.v.s. med hela Sverige som en NUTS 1-region. Behandlingssätten enligt olika återvinnings- och bortskaffandeförfaranden3(s.k. R- och D-koder) har sammanställts till 5 olika grupper:
-----------------------
1 WStatR står i detta sammanhang för Waste Statistics Regulation
2 EU-förordning innebär att förordningen blir omedelbar gällande i samtliga medlemsländer (till skillnad från direktiv som blir gällande i resp. medlemsland först efter det att direktivet implementerats i resp. lands lagstiftning). 3 Förfaranden för återvinning och bortskaffning är definierade i Bilaga 4 och 5 i den svenska avfallsförordningen (2001:1063) samt i bilaga IIA och IIB i EU:s ramdirektiv om avfall (1975/442/EEC). Olika återvinningsförfarande benämns R1 till R13 (R står för Recovery = återvinning), och bortskaffningsförfaranden som benämns D1 till D16 (D för Diposal = bortskaffande).