I arbetet med miljömålet Levande sjöar och vattendrag har Länsstyrelsen i samarbete med Naturvårdsverket, Fiskeriverket och Riksantikvarieämbetetpekat ut vattenmiljöer med värden som anknyter till natur, kultur och fiske. Detta PM ger information om vilka områden som pekats ut samt enkortfattad beskrivning.
Enligt delmål 1 i miljökvalitetsmålet Levande sjöar och vattendrag ska berörda myndigheter identifiera och ta fram åtgärdsprogram för särskilt värdefulla natur- och kulturmiljöer som behöver ett långsiktigt skydd i eller i anslutning till sjöar och vattendrag. Detta har resulterat i enrapport utgiven av Naturvårdsverket i samarbete med Riksantikvarieämbetet och Fiskeriverket: Nationell strategi för skydd avvattenanknutna natur- och kulturmiljöer – delmål 1, Levande sjöar ochvattendrag. (Rapport 5666, mars 2007).
Som ett led i framtagandet av strategin har länsstyrelserna på uppdrag av dessa tre myndigheter tagit fram underlag för utpekandet av nationellt särskilt värdefulla och nationellt värdefulla sjöar och vattendrag från natur-, kultur- respektive fiskesynpunkt. I Stockholms län är sammanlagt 42 områden utpekade för ett eller flera värden; 17 för höga naturvärden,18 för höga kulturvärden och 15 för höga värden för fisk och fiske. I många fall är samma sjöar och vattendrag utpekade för fler än en typ av värde vilket gör det viktigt att natur-, kulturmiljö- och fiskevårdaresamarbetar kring skydd och skötsel av vattenmiljöer.
Länsstyrelsen vill med detta PM informera kommuner och andra aktöreri Stockholms län om vilka områden som har pekats ut och kortfattade uppgifter om vilka värden som finns i områdena. Materialet kan blandannat vara ett viktigt planeringsunderlag för exempelvis den kommunala översiktsplaneringen. Listan över värdefulla sjöar och vattendrag kan komma att ses över i takt med att ny kunskap tillkommer. Hur och när en sådan revidering görs är inte känt i dagsläget.
Observera att områdena är utpekade tack vare sina värden, och inte utifrån exempelvis behov av skydd. Det är alltså inte aktuellt eller praktiskt möjligt att skydda samtliga utpekade områden. Enligt delmål 1 ska minst hälften av de särskilt värdefulla sjöarna och vattendragen ha ett långsiktigt skydd senast år 2010. Nästa steg i processen blir att utreda fler faktorer, som exempelvis hotbild, behov av långsiktigt skydd, eventuella skyddsformer samt förutsättningar för genomförande av skydd för de utpekade områdena. Detta arbete avser Länsstyrelsen att genomföra i samverkan med kommunerna och andra berörda aktörer.
Stockholm, 2008. , p. 20