Aktivitet av fladdermöss och insekter vid ett vindkraftverk
Responsible organisation
2019 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Det är väl dokumenterat att fladdermöss kan kollidera med vindkraftverk och det är viktigt att kartlägga de bakomliggande faktorerna för att minska risken för kollisioner. Det finns ett antal hypoteser som kan förklara varför fladdermöss kan förekomma vid vindkraftverkens rotorblad. En av dessa, som testas i den här studien, är att vindkraftverken attraherar insekter, och att fladdermössen nyttjar denna resurs för födosök. För att testa hypotesen placerades en insektsfälla vid nacellen på ett vindkraftverk i Småland, tillsammans med en mikrofon som registrerar fladdermusljud. Insektsfällan var en sugfälla som endast fångade insekter under natten, och utan att attrahera insekterna. Fångst av insekter och registrering av fladdermusljud gjordes under perioden 28 juni till 3 november, 2017. Samtidigt registrerades väderleksvariabler som temperatur, vindhastighet, vindriktning och nederbörd. Registrering av fladdermöss gjordes även under perioden 1 juli till 31 oktober 2018.
Resultatet visar att det finns en korrelation mellan fladdermusaktiviteten och insektsabundansen. Det finns också signifikanta korrelationer mellan fladdermusaktivitet, temperatur och vindhastighet, liksom mellan insektsabundans och vindhastighet. Den negativa korrelationen mellan antal insekter och vindhastighet var ganska stark. Övriga korrelationer är dock ganska svaga och variationen var stor både när det gäller fladdermusaktivitet och insektsabundans. Sambanden mellan fladdermusaktivitet och väderlek tycks inte vara linjära. Fladdermusaktiviteten minskar när temperaturen sjunker under 10 grader och när vindhastigheten är större än 12 m/s. Vi kan också konstatera att det inte fanns någon korrelation mellan fladdermusaktiviteten på marken och aktiviteten uppe vid nacellen. Olika fladdermustaxa hade sin maximala aktivitet vid nacellen under olika tidpunkter, men med ett visst överlapp.
Resultatet från studien ger stöd åt hypotesen att fladdermössen förekommer vid nacellen av vindkraftverken för födosök, men eftersom sambandet är så svagt, och variationen så stor ligger det nära till hands att anta att det finns fler faktorer inblandade, alternativt att fladdermössen är ganska dåliga på att prediktera insektsförekomsten. Ett sätt att minska dödligheten för fladdermöss i ett konfliktområde skulle kunna vara att minska vindkraftverkens attraktion av insekter (ljud, färg, belysning mm). Ett annat sätt kan vara stoppreglering under vissa väderbetingelser, och under vissa tidsperioder. Om man väljer stoppreglering blir det viktigt att så bra som möjligt ringa in under vilka förutsättningar vindkraftverken bör stå stilla. Vår bedömning är att variationen när det gäller fladdermusförekomst och dess respons på väderfaktorer kan vara ganska stor i olika geografiska regioner och det är därför viktigt att upprepa den här typen av försök på flera platser.
Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Naturvårdsverket, 2019. , p. 49
Series
Rapport / Naturvårdsverket, ISSN 0282-7298 ; 6902
Keywords [sv]
Vindval
National Category
Environmental Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-9099ISBN: 978-91-620-6902-5 (print)OAI: oai:DiVA.org:naturvardsverket-9099DiVA, id: diva2:1607414
2021-11-012021-11-012023-05-26Bibliographically approved