Publications
Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf
Modal shift for an environmental lift?: MOSEL Slutrapport
Statens Väg- och transportforskningsinstitut (VTI).
Statens Väg- och transportforskningsinstitut (VTI).
Responsible organisation
2021 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Projektet Modal shift for an environmental lift? (MOSEL) har fokuserat på den politiska ambitionen om överflyttning av godstransporter från väg till järnväg och sjöfart, överflyttningens roll i förhållande till minskningen av de direkta utsläppen till luft, samt om och i så fall hur överflyttningspotentialen skulle kunna realiseras i högre grad. Ytterligare frågor var i vilken grad styrmedel för överflyttning bidrar till att uppfylla miljökvalitetsmålen Begränsad klimatpåverkan, Frisk luft, Ingen övergödning och Bara naturlig försurning och, om dessa styrmedel har begränsad effekt, hur de borde förändras/kompletteras för att öka godstransporternas bidrag till att uppfylla miljökvalitetsmålen. 

Projektet har fokuserat på överflyttningsmålen på EU- och nationell nivå. På EUnivå har litteraturstudier använts för att sammanställa en databas med information om styrmedel med relevans för överflyttning i Europa. När det har funnits (ex-post) utvärderingar av styrmedlen har även denna information inkluderats. Databasen har använts för att klassificera olika typer av styrmedel och undersöka deras bidrag till att främja överflyttning och minska godstransporternas negativa externaliteter. Utöver styrmedel har europeiska hamnars initiativ för att främja överflyttning från väg till framför allt sjöfart men även järnväg studerats. På svensk nivå har litteraturstudier använts för att studera nationella överflyttningsmål, sammanfatta tidigare resultat om överflyttningspotential, och diskutera implementerade styrmedel direkt riktade mot överflyttning till sjöfart och järnväg. Överflyttningens bidrag till att uppnå de svenska klimatmålen har modellerats och studerats med hjälp av den nationella godstransportmodellen Samgods, med utgångspunkt i Trafikverkets senaste prognos för 2040. Miljökvalitetsmålen Frisk luft, Ingen övergödning och Bara naturlig försurning behandlas översiktligt.

Projektets resultat kan användas både i Sverige, andra länder och internationellt. Huvudsakliga mottagare för resultaten är politiker och tjänstepersoner som arbetar med att utforma och följa upp styrmedel, framför allt inom godstransportsektorn, som syftar till att förbättra klimatet och miljön.

När projektet startade var ambitionen att dokumentera överflyttningens potential att bidra till att uppfylla de nationella miljökvalitetsmålen. I första hand Begränsad klimatpåverkan (utsläpp av koldioxidekvivalenter (CO2e)), Frisk luft (utsläpp av flyktiga organiska föroreningar (HC/VOC) och avgas- och slitagepartiklar (PM), Bara naturlig försurning (utsläpp av svaveldioxid (SO2 )), samt Ingen övergödning (utsläpp av bland annat kväveoxider (NOx )). Projektet tog därmed den politiskt uttryckta viljan att åstadkomma en överflyttning från väg till järnväg och sjöfart som utgångspunkt.

Under projektets gång har vi upptäckt att det finns för lite befintlig information om hur realiserad överflyttning påverkar utsläpp till luft av CO2e, NOx , SO2 , HC/VOC, PM och andra indikatorer för att kunna bedöma bidraget till att uppfylla de relevanta miljökvalitetsmålen. Våra resultat visar att det har gjorts få (ex-post) utvärderingar av effektiviteten av styrmedel ämnade att realisera överflyttning. Ännu färre av dessa studerar hur överflyttning kan bidra till att uppfylla olika miljömål. Därför har fokus i projektet lagts på uppfyllelse av klimatmålen. Detta innebär inte att vi anser att andra miljömål är mindre viktiga att uppfylla.

Våra resultat visar att det går att ifrågasätta utgångspunkten för projektets titel ”Modal shift for an environmental lift”. Under projektets gång har vi därför lagt till ett frågetecken i titeln. Detta grundar sig på två slutsatser från projektet: dels att det finns en begränsad potential att realisera en omfattande överflyttning av godstransporter från väg, i alla fall på kort sikt; dels att det inte är självklart att överflyttning av gods från väg till sjöfart och järnväg bidrar till att uppfylla klimat- och miljömål, givet de infrastruktur- och teknikinvesteringar som gjorts och planeras, och de politiska beslut som fattats på EU-nivå och på nationell nivå.

När det gäller begränsad potential handlar det delvis om fysiska hinder som begränsad spårkapacitet på järnväg och att de varugrupper som lämpar sig (bäst) för järnväg och sjöfart redan i hög utsträckning fraktas med dessa trafikslag.

I fråga om klimat- och miljöpåverkan visar resultaten, givet förväntad teknisk utveckling och effektivisering av transportslagen, att överflyttning från vägsektorn spelar en marginell roll. Slitagepartiklars negativa påverkan på miljökvalitetsmålet Frisk luft är ett undantag. Här är det fördelaktigt att flytta från väg till järnväg och sjöfart. Resultaten innebär inte att överflyttning inte har en roll att spela för omställningen i transportsektorn. Resultaten belyser däremot att överflyttningens potential att realisera klimat- och miljömålen beror på hur den tekniska utvecklingen påverkar såväl godstransportefterfrågan som utsläppsnivåer inom olika trafikslag. De antaganden som görs om den tekniska utvecklingen och efterfrågan på transporter spelar stor roll för resultaten. I samband med infrastruktur- och transportplaneringen är överflyttningen endast ett av flera intressen som ska vägas samman. Det är viktigt att antaganden och avvägningar mellan olika miljökvalitetsmål och andra samhällsmål synliggörs och får ta plats i diskussionerna om omställningen i transportsektorn. Ett exempel på detta är samspelet mellan person- och godstransporter. I dagsläget råder stor osäkerhet om tillgång till förnyelsebart bränsle och om hur tillgänglig elkapacitet och -effekt kommer att utvecklas. Hur ska en ev. knapp tillgång fördelas?

Ett relaterat resultat som projektet lyfter är att överflyttning som politisk ambition är otydligt definierad. Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv bör överflyttning ses som ett av flera medel för att uppnå de övergripande miljökvalitetsmålen. I vissa sammanhang tolkas dock överflyttning som ett mål i sig. Det innebär en otydlighet i hur prioriteringen av insatser bör göras och vad politiken styr mot. Förutom att det är ineffektivt att använda medel som mål, är överflyttningsmål svåra att utvärdera. En ökning inom ett visst trafikslag kan t.ex. bero på att ökningstakterna under en period skiljer mellan två trafikslag, snarare än en överflyttning av gods från ett trafikslag till ett annat.

Våra resultat ska läsas som en uppmaning om att alla trafikslag måste bidra till att minska sin klimat- och miljöpåverkan. För att uppfylla miljökvalitetsmålen och de övriga transportpolitiska målen måste vi klara av att väga olika intressen och uppdatera våra strategier och antaganden utifrån det rådande läget. Ett alltför snävt fokus på klimatmålet kan leda till att de prioriteringar som görs riskerar att leda till ett ineffektivt transportsystem ur ett större samhälleligt perspektiv.

Vår genomgång har visat att styrmedel för överflyttning delvis kan bidra till att uppfylla miljökvalitetsmålen Begränsad klimatpåverkan och Frisk luft. För att uppnå målen Ingen övergödning och Bara naturlig försurning behöver styrmedel för överflyttning kombineras med styrmedel som ger sjöfarten incitament att byta till alternativa bränslen och påskynda investeringar i nya fartyg eller uppgradera befintliga. Överflyttningen från väg till järnväg beräknas ha en stor teoretisk potential för att uppfylla samtliga miljökvalitetsmål; för att kunna utnyttja denna potential krävs styrmedel som ger incitament för att använda den begränsade spårkapaciteten på ett effektivt sätt.

I denna sammanfattande slutrapport presenteras och diskuteras resultaten från MOSEL-projektet. Vi ger också rekommendationer om ett antal åtgärder för att godstransportsektorn tydligare ska kunna bidra till att nå miljömålen, som inspiration för fortsatt forskning och för utformning av nya styrmedelsstrategier.

Place, publisher, year, edition, pages
2021. , p. 50
National Category
Environmental Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-9075ISBN: 978-91-620-7003-8 (print)OAI: oai:DiVA.org:naturvardsverket-9075DiVA, id: diva2:1604994
Available from: 2021-10-21 Created: 2021-10-21 Last updated: 2021-11-01Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(729 kB)102 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 729 kBChecksum SHA-512
2ff5259ab22d1660dd6fdc42439408f3679cc892080388d57299bf998ac3c3cd8d24a405046d7ea9baf358bcad94cd015310ac9cc33e9669d40e6a566f47ebb6
Type fulltextMimetype application/pdf

Environmental Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 102 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

isbn
urn-nbn

Altmetric score

isbn
urn-nbn
Total: 268 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf