Publications
Change search
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf
Återrapportering av skydd och åtgärder för värdefull natur 2018-2020: Redovisning av ett regeringsuppdrag
Responsible organisation
2021 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]

Anslagen för skydd och åtgärder för värdefull natur omfattade för år 2020 drygt 2 miljarder kronor. I denna rapport redovisas hur medlen har använts och vilka resultat som åstadkommits. Både Naturvårdsverkets och länsstyrelsernas disposition redovisas. Totalt beräknas anslagen ge upphov till ca 1 447 helårsarbetskrafter.

Verksamheten under året präglades i många delar av coronapandemin. Våra skyddade områden, i synnerhet de som ligger nära tätorter, fick en ökad betydelse. Besökarantalet ökade starkt, och en stor del av besökarna var ovana eller nya besökare. Naturvårdsverket gjorde en extra kommunikationssatsning Ta hand om varandra och naturen för att nå ut med information om allemansrätten och visa på exempel på anpassningar av verksamheten för att möta både det ökade besökstrycket och minska smittspridning. Fler besökare har även lett till ökat behov av skötsel.

Andra verksamheter, som innebär samarbete och dialog fick omvandlas till digitala möten. Konsekvenserna av digitala möten är skiftande; många fler kan delta utan att behöva lägga tid, kostnad och miljöbelastning på resor, samtidigt som viktiga funktioner vid fysiska möten förloras. I många fall har deltagarna varit mycket nöjda med genomförda webbinarier och andra digitala möten.

Anslaget för skydd av värdefull natur finansierar förvärv, intrångsersättningar och avtalslösningar av värdefulla naturområden och har under året omfattat 875,5 miljoner kronor, varav länsstyrelserna disponerade 4,8 miljoner kronor för arbete med tätortsnära natur. Av anslaget användes 694,4 miljoner kronor till markersättningar. Under året säkrades genom dessa medel 19 300 hektar mark.

Under året fattades 164 beslut om bildande, utökning eller förstärkning av naturreservat. Alla nya naturreservat finns förtecknade i bilaga 2. Åtta naturvårdsavtal tecknades. Antalet öppna ärenden om bildande av naturreservat på länsstyrelserna uppgick till 710 stycken vid årets slut, vilket är en minskning jämfört med 2018, men något fler än 2019.

Två projekt för bildande av nya nationalparker pågår; för Bästeträskområdet på Gotland och Nämdöskärgården i Stockholms län.

Anslaget för åtgärder i värdefull natur har omfattat 1 154 miljoner kronor.

Efter en nedgång i anslagets storlek 2019, har det nästan återkommit till nivån för 2018. Länsstyrelserna har använt 76 % av anslaget (782 miljoner kronor) varav 89 miljoner kronor som länsstyrelserna själva disponerat. Åtgärderna omfattar både naturskötsel och insatser för friluftslivet.

Till naturskötsel i skyddade områden användes ungefär 367 miljoner kronor, främst genom länsstyrelsens och andra förvaltares insatser i nationalparker och statliga naturreservat. För fem projektidéer har anslaget medfinansierat framtagande av ansökningar om LIFE-medel. Anslaget medfinansierade fyra pågående LIFE-projekt (BushLIFE, SemiAquaticLIFE, LIFE Bridging the Gap och GRIP) med 13,5 miljoner kronor under 2020.

Under 2020 användes knappt 54 miljoner kronor för länsstyrelsernas arbete med åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper (ÅGP). Inom 119 av de gällande 132 programmen har länsstyrelserna genomfört åtgärder. Utöver det har vi bidragit med medel för arbetet med projekt vitryggig hackspett och projekt fjällgås.

Arbetet med invasiva främmande arter (IAS) har intensifierats under 2020. Länsstyrelserna har disponerat ungefär 19 miljoner kronor för eget arbete med bekämpningsåtgärder, metodutveckling och informationsinsatser. Utöver detta har utrotningsåtgärder och vägledning genomförts nationellt och system för rapportering och information har vidareutvecklats, sammanlagt för cirka 22 miljoner kronor.

Naturnära jobb har återupptagits inom ett gemensamt regeringsuppdrag som Skogsstyrelsen samordnar. Länsstyrelserna har disponerat 19 miljoner kronor för sin del i arbetet – regional samordning och tillhandahållande av arbetsuppgifter till arbetslagen. Naturvårdsverket har en samordnande roll, men eftersom arbetet har varit i en uppbyggnadsfas har inga ytterligare anslagsmedel förbrukats.

Inom ordinarie LONA har 53 miljoner kronor använts under 2020, och friluftslivsåtgärder och naturvårdsåtgärder står för nästan 50 % var av åtgärderna. De flesta projekten (65 %) inom ordinarie LONA drivs av en enskild kommun eller flera kommuner tillsammans.

En satsning som fortsätter, och utökas, är att förbättra våtmarkernas förmåga att hålla kvar och balansera vattenflöden i landskapet etc. För detta ändamål har cirka 28 miljoner kronor använts till kommunernas insatser inom lokala naturvårdssatsningar (LONA). Länsstyrelserna har arbetat med insatser för våtmarker i skyddade områden. Cirka 25 miljoner kronor har förbrukats under 2020. Den här våtmarkssatsningen kommer att pågå under ytterligare två år.

En ny satsning för 2020 har varit att stärka förutsättningarna för vilda pollinatörer. Förutom att genomföra ett regeringsuppdrag har Naturvårdsverket fördelat medel för detta ändamål via LONA och Åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper (ÅGP). Länsstyrelserna har disponerat 19 miljoner kronor för eget arbete med vilda pollinatörer, se vidare i bilaga 5.

Länsstyrelserna och andra förvaltare av nationalparker och naturreservat har använt cirka 106 miljoner kronor till friluftslivsanordningar, leder i skyddade områden samt information och naturvägledning. Länsstyrelserna har dessutom disponerat 19 miljoner kronor för friluftslivssamordning, se vidare i bilaga 4. Till detta kommer 32 miljoner kronor som använts till statliga ledsystemet. Upprustningen har fortsatt och bland annat 32 nya broar har tillkommit och 21 broar har renoverats. Många rastskydd har fått nya kaminer och sammanlagt har 26 rastskydd renoverats. Arbetet med att komplettera det statliga ledsystemet med en ny led har fortsatt under 2020 i Västerbotten. Leden förväntas bli klar under 2021 och innebär att det finns en sammanhängande fjälled genom Västerbottens län till det statliga ledsystemet i Jämtlands län. Naturvårdsverket driver dessutom en lavinprognostjänst för svenska fjällen.

Naturvårdsverket har använt drygt 15 miljoner kronor för investeringar i fastigheter, byggnader och anläggningar. Exempel på investeringsprojekt som genomfördes var solpaneler i Djurö nationalpark, VA i Tyresta NR och arbetet med nytt utskov vid Hornborgasjön.

Naturvårdsverket finansierar driften av Artportalen och har under 2020 även gett fortsatta uppdrag till Artdatabanken om kunskapsunderlag och utredningar.

Länsstyrelserna har under 2020 med hjälp av bidrag till rovdjursarbetet kunnat hålla en hög beredskap för att snabbt vara på plats vid incidenter som rör stora rovdjur. Möjligheten att snabbt vara på plats för att genomföra skadebesiktningar samt skadeförebyggande åtgärder är en viktig del i att minska konflikter med rovdjur.

Place, publisher, year, edition, pages
2021. , p. 138
National Category
Environmental Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-8942ISBN: 978-91-620-6980-3 (print)OAI: oai:DiVA.org:naturvardsverket-8942DiVA, id: diva2:1584728
Available from: 2021-08-13 Created: 2021-08-13 Last updated: 2021-10-25Bibliographically approved

Open Access in DiVA

fulltext(1011 kB)114 downloads
File information
File name FULLTEXT01.pdfFile size 1011 kBChecksum SHA-512
a9d8b8ef11bc37eba0700e80cb2f196bf5385464fbacb027595c8513e16eb1646bb2312831fe3f09178e36c634e167de261b8e641288fdb2563a5407f760751d
Type fulltextMimetype application/pdf

Environmental Sciences

Search outside of DiVA

GoogleGoogle Scholar
Total: 114 downloads
The number of downloads is the sum of all downloads of full texts. It may include eg previous versions that are now no longer available

isbn
urn-nbn

Altmetric score

isbn
urn-nbn
Total: 163 hits
CiteExportLink to record
Permanent link

Direct link
Cite
Citation style
 • apa
 • ieee
 • modern-language-association-8th-edition
 • vancouver
 • Other style
More styles
Language
 • de-DE
 • en-GB
 • en-US
 • fi-FI
 • nn-NO
 • nn-NB
 • sv-SE
 • Other locale
More languages
Output format
 • html
 • text
 • asciidoc
 • rtf