Vägledningen riktar sig främst till kommuner, länsstyrelser och markägare som arbetar med klimatanpassningsfrågor – men vägledningen är utformad för att kunna fungera oberoende av vilken typ av natur, miljö eller sektor som står i fokus och kan därför vara intressant för andra aktörer, alltifrån politiker till exploatörer.
Denna rapport definierar och förklarar innebörden av naturbaserade lösningar och presenterar en vägledning för genomförande tillsammans med en exempelsamling som visar naturbaserade lösningar i olika landskapstyper (våtmarker, tätortsområden, kustområden samt skogs- och odlingslandskapet).
Naturbaserade lösningar är multifunktionella och kostnadseffektiva åtgärder för att hantera olika samhällsutmaningar genom att skydda, utveckla eller skapa ekosystem samtidigt som biologisk mångfald och mänskligt välbefinnande främjas. De kan med andra ord användas för att hantera olika typer av samhällsutmaningar som vi ställs inför, men i denna vägledning ligger huvudfokus på hur dessa kan användas i klimatanpassningsarbetet.
Vägledningen för naturbaserade lösningar delas in i sex steg: Identifiera klimatrelaterade risker, Kartlägga den socio-ekologiska kontexten, Lista potentiella lösningar, Välja en lösning, Genomföra lösningen och slutligen Följa upp och utvärdera den. På rubriknivå en tydlig röd tråd genom hela processen. I detalj kommer processens olika steg dock att flätas samman och en del analyser som presenteras i senare steg kan behöva genomföras i tidigare steg, men då på en mer grundläggande nivå.
Rapporten innehåller en omfångsrik exempelsamling med framför allt nationella exempel på genomförda naturbaserade lösningar i klimatanpassningsarbetet.
2021. , p. 188