I detta program redovisas samlat de delprogram och undersökningar som Läns-styrelsen i Västmanlands län bedömt bör prioriteras under den kommande programperioden. Större delen av det rambelopp som från Naturvårdsverket tilldelas länet för den regionala miljöövervakningen, fördelas i programmet mellan de sötvattenanknutna och de terrestra aktiviteterna. En mindre del går till programområdena Luft, Miljögiftssamordning och Hälsorelaterad miljö-övervakning, där flera andra aktörer gör väsentliga insatser.
Sammanfattningsvis redovisas i programmet följande av Länsstyrelsen prioriterade delprogram:
Inom programområde Luft räknar Länsstyrelsen med en betydligt mer begränsad övervakning av det försurande och gödande nedfallet kommande programperiod, inom det gemensamma delprogrammet Nedfall av luftföroreningar och mark-vattenkvalitet i skog. Nuvarande huvudfinansiär, länets luftvårdsförbund, kommer att göra en omprioritering och enbart nationellt finansierade delar blir kvar. En skillnad jämfört med förra programperioden är att det länsegna delprogrammet Luftkvalitet och lavflora utgår denna period. Istället tillkommer det länsegna del-programmet Luftkvalitet, uppbyggnad av EDB och modelleringsverktyg som nytt inslag.
Inom programområde Skog prioriteras, liksom tidigare perioder, det gemensamma delprogrammet Miljötillstånd i skogslandskapet (regional analys av data från Riksskogstaxeringen).
Programområde Jordbruksmark innefattar undersökningar av näringsämnes-transporter inom ett s.k. typområde. Vidare görs inom ramen för den regionala landskapsövervakningen inom Remiil studier av gräsmarker resp. småbiotoper (åkerholmar, grova träd m.m.) i jordbrukslandskapet inom två gemensamma del-program. Detta innebär ingen skillnad gentemot förra programperioden.
Inom ramen för Remiil ingår också övervakning av vegetation och ingrepp i våt-marker (gemensamt delprogram) även denna programperiod i programområde Våtmarker, liksom övervakning inom det gemensamma delprogrammet Rikkärr (med ett något annorlunda upplägg mot föregående period). Inom den nationella satellitbaserade uppföljningen av miljötillstånd i våtmarker, kommer under denna period däremot inga aktiviteter att ske.
Till programområde Landskap har förts flera delprogram som rör övervakning av biologisk mångfald inom ett bredare spann av naturtyper: Dagfjärilar (två under-sökningar), Floraövervakning och Häckande fåglar (tre undersökningar; gemen-samt delprogram). Dessutom ingår de gemensamma delprogrammen Exploatering av stränder, Fenologi – Naturens kalender samt Insjöfåglar. Vidare har den regionala landskapsövervakningen inom Remiil kopplingar till detta program-område, då den omfattar studier av landskapsförändringar i olika typer av marker. De olika delprogrammen beskrivs dock under respektive programområde. Enda skillnaden jämfört med föregående programperiod är att Insjöfåglar flyttats från programområde Sötvatten till Landskap, vilket förstås inte har någon praktisk betydelse.
I det omfattande programområdet Sötvatten ingår de gemensamma del-programmen Grundvattenkvalitet, Kiselalger i vattendrag samt Vattenväxter i sjöar, liksom de länsegna delprogrammen Bottenfauna i vattendrag, Elfiske i vattendrag, Nätprovfiske i sjöar, Vattenkvalitet i sjöar och vattendrag (i tidigare program kallat Fysikalisk-kemiska tidsseriemätningar i sjöar och vattendrag), samt Växtplankton i sjöar. Förändringar gentemot förra programperioden är att de länsegna delprogrammen Biotopkartering av vattendrag och Större vatten-salamander har utgått på grund av bristande finansiering. I stället läggs det nya gemensamma delprogrammet Grundvattenkvalitet till, förutsatt att extra medel tillkommer från exempelvis Havs- och vattenmyndighetens miljöövervaknings-anslag 1:2. Länsstyrelsen kommer även att utreda förutsättningarna för att under programperioden ansluta till det nya gemensamma delprogrammet Vattenkvalitet i sjöar och vattendrag Basövervakning i Norra Östersjön, som ska ersätta vissa av de tidigare gemensamma delprogrammen inom Sötvatten. Utöver detta har även, som nämnts, delprogrammet Insjöfåglar flyttats till programområde Landskap.
Inom programområde Miljögiftssamordning har Länsstyrelsen vid ett antal tillfällen medverkat i den nationella screeningen av miljöföroreningar. Denna verksamhet avses fortsätta.
Huvudaktörer inom programområde Hälsorelaterad miljöövervakning är kommuner och landsting samt, på nationell nivå, Folkhälsomyndigheten. Läns-styrelsernas roll i sammanhanget är vanligen att bekosta regionala förtätningar av den nationella miljöhälsoenkäten, vilket är vad Länsstyrelsen i Västmanlands län ämnar göra denna programperiod.
Förutom den miljöövervakning som bedrivs med medel från Naturvårdsverket på-går många olika aktiviteter som finansieras och styrs av andra medel och aktörer, men som har kopplingar till regional miljöövervakning. Särskilt kan nämnas följande statligt eller på annat sätt finansierade verksamheter, som inte beskrivs detaljerat i programmet:
· Den biologiska uppföljningen inom skyddade områden, inklusive Natura 2000-områden, sker huvudsakligen inom ramen för naturvårds-verksamheten och finansieras av anslaget ”Åtgärder för biologisk mång-fald”.
· Arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper leder till ett uppföljningsbehov som förutsätts finansieras särskilt via anslaget ”Åtgärder för biologisk mångfald”.
· Skogsstyrelsen bedriver bl.a. uppföljning av den skogliga nyckelbiotops-inventeringen. Uppföljning av tillståndet i skogen sker dock huvudsakligen inom ramen för RIS med riksskogstaxeringen och mark-inventeringen.
· Genom Länsstyrelsens myndighetsutövande kontroll av EU-stödet till jordbruket sker viss kvalitetsuppföljning av ängs- och betesmarker.
· Rovdjursinventeringar ingår i Länsstyrelsens regionala förvaltningsansvar för de stora rovdjuren.
· Kalkeffektuppföljning genomförs årligen med särskilda medel inom ramen för ett särskilt uppföljningsprogram. Verksamheten samordnas och sam-finansieras i viss utsträckning med miljöövervakningen.
· För vattenförvaltningen finns särskilda medel och därmed möjligheter till samfinansiering av vissa verksamheter inom programområde Sötvatten.
· Länets vattenvårdsförbund finansierar den samordnade recipient-kontrollen.
· Region Västmanland genomför regelmässigt hälsoenkäter.
· Kommunerna i länet utför bl.a. kontroller av tätortsluftens kvalitet, radon-förekomst i byggnader och brunnar samt bullermätningar.
· Naturskyddsföreningar och andra ideella organisationer utför värdefull in-samling av främst biologiska data som kan tas tillvara inom miljö-övervakningen. Flera av aktiviteterna i detta program bedrivs också i direkt samverkan med ideella organisationer.
Västerås, 2021. , p. 111