På uppdrag av Alsteråns Vattenråd redovisas här mätningar som utförts inom ramen för det samlade recipientkontrollprogrammet under 2019. Mätningarna gör det möjligt att bedöma tillståndet av olika parametrar i miljön samt att klassificera miljöstatus med avseende på ett antal kemisk-fysikaliska och biologiska miljökvalitetsfaktorer.
Recipientkontrollen för Alsteråns avrinningsområde startade 1989 och syftar till att beskriva tillstånd och förändringar med avseende på biologi och vattenkemi. Utförda mätningar ska ligga till grund för bedömning av aktuella sjöars och vattendrags tillstånd, utsläppspåverkan, markanvändning och luftföroreningar. Undersökningarna ska också användas för att bedöma ekologisk och kemisk status i enlighet med förordning om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön. Nuvarande recipientkontrollprogram för Alsteråns avrinningsområde fastställdes av länsstyrelserna i Kronobergs och Kalmar län och Alsteråns Vattenråd ansvarar för dess genomförande. Fältprovtagningen 2019 har utförts av Calluna AB och proverna har analyserats av PelagiaNature & Environment AB (biologiska) och Eurofins Environment Testing Sweden AB(vattenkemi).
Alsteråns avrinningsområde
Alsteråns avrinningsområde är beläget i östra Småland, inom Kronobergs- och Kalmar län, och uppgår till 1525 km2, varav 78 km2 (~5%) utgörs av vatten (SCB 2008a; figur 1). Huvudfåran Alsterån rinner från sjön Alstern i östra delen av avrinningsområdet och mynnar norr om Pataholm i Kalmarsund, efter att ha passerat en serie sjöar. En av dessa sjöar, Allgunnen – som är avrinningsområdets största – mottar även i sin norra del vatten från Badebodaån som utgördet största biflödet till Alsterån. Badebodaån rinner upp i avrinningsområdets nordvästra del. Ett annat biflöde till Alsterån är Skälbrobäcken som möter Alsterån ungefär 6 km nordväst omBlomstermåla.