Samband mellan partikelhalten i Visby och akuta kontakter för astma och sjukdomar i andningsorganen
Responsible organisation
2020 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Denna rapport presenterar en studie för Naturvårdsverkets hälsorelaterade miljöövervakning om partikelhalter i Visby och korttidseffekter på antalet akutbesök för astma och övriga sjukdomar i andningsorganen under perioden 2013-2019.
Höga halter har framförallt uppmätts under januari-april, med högst värden under mars. Årstidsmönstret bedöms främst bero på att kalksten från lokal gatubeläggning och halkbekämpning genom nötning, särskiltvid dubbdäcksanvändning, bildar ett damm som vid torr väderlek når höga halter.
Inom den hälsorelaterade miljöövervakningen har konstaterats att PM10 i storstäderna ger akuta effekter som syns exempelvis i form av fler akutbesök för astma, och vägdamm är en orsak. Det speciella partikelproblemet i Visby har föranlett en liknande undersökning av eventuella samband.
Trots att halterna av PM10 i Visby är högre under januari-april så konstateras betydligt tydligare samband under maj-december. Då ses bland annat effekter av partikelhalten på dagligt antal akuta besök för astma på cirka 4-5% per 10 µg/m3 ökning av PM10 som medelvärde över de två senaste dygnen, vilket stämmer väl med resultat som nyligen presenterats för de tre största svenska städerna. För alla diagnoser gällandede nedre luftvägarna är riskökningen också statistiskt signifikant totalt för alla åldrar liksom för barn.
Det enda statistiskt säkerställda sambandet med PM10-halten under januari-april, ”vägdammsperioden”, gäller besöken för de övre luftvägarna bland vuxna. Dessa ökar med cirka 1% per 10 µg/m3. I övrigt visaranalyserna för den perioden oftast på svaga och osäkra tendenser i båda riktningarna, vilket talar för attdessa partiklar med högt innehåll av kalksten kan utgöra ett mindre problem ur hälsosynpunkt än befarat utifrån de höga halterna.
Place, publisher, year, edition, pages
Umeå: Umeå universitet , 2020. , p. 27
Keywords [sv]
Visby, Hälsorelaterad miljöövervakning, Partiklar, PM10, Luftföroreningar, Hälsoeffekter, Luftvägssjukdomar, Astma, Akutbesök
National Category
Environmental Sciences
Research subject
Finance, National; Miljöövervakning, Health; Environmental Objectives, Clean air
Identifiers
URN: urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-8757OAI: oai:DiVA.org:naturvardsverket-8757DiVA, id: diva2:1523249
2021-01-272021-01-272021-01-27