Ett förslag till vägledning om principer samt beskrivning av process vid översyn av miniminivåer för björn, varg, järv och lodjur har remitterats till länsstyrelserna och nationella rovdjursrådet vid årsskiftet 2016 / 2017. En genomgående kritik från remissinstanserna var att systemet med länsvisa miniminivåer skapar inlåsningseffekter. Det motverkar politiska mål om spridning och minskad koncentration av vissa arter samt. Det försvårar även kommunikationen om förvaltningens mål och i förlängningen acceptansen för politiken och förvaltningen samt att det motverkar en fullt ut regionaliserad förvaltning.
Naturvårdsverket har därför den 4 dec 2017 hemställt till regeringen om ändringar av regelverket i syfte att slopa de länsvisa miniminivåerna. Då besked om eventuella ändringar av gällande regelverk förväntas ta tid, bedömer Naturvårdsverket att det nu är nödvändigt att vägleda utifrån berörda myndigheter ska kunna komma igång med den omfattande förankringsprocess som krävs då miniminivåer ses över. Remissinstanserna pekar också på betydelsen av att processerna är tydliga, enkla och begripliga samt att det finns ett behov av att definiera och rensa bland begrepp. Naturvårdsverket har tagit fasta på det och därför omarbetat dokumentet avsevärt med förhoppning om att det ska öka läsbarheten. En omfattande läsanvisning har också tagits fram. De principer som fanns med i remissversionen av detta dokument finns nu som vägledning för varje steg i processen.
Denna vägledning behandlar inte frågor om inventering, delegering eller licensjakt, utan fokuserar på miniminivåsystemet. Frågor som rör förvaltningsplaner för rovdjur behandlas inte heller. Kungsörn tas inte upp i detta dokument eftersom miniminivåer inte fastställas för kungsörn.