Naturvårdsverket, Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen och Havs- och vattenmyndigheten har delat ansvar för att bl.a. vägleda kommunerna inom tillsyn av växtskyddsmedel. För att stärka tillsynen av växtskyddsmedel har gemensamma tillsynsprojekt genomförts. Under 2018 har Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Kemikalieinspektionen samverkat i ett gemensamt tillsynsprojekt om växtskyddsmedel på golfbanor. Tillsynsprojektet har vänt sig till kommunernas miljöinspektörer som bedriver operativ tillsyn enligt miljöbalken.
Syftet med projektet har varit att: Främja en hållbar användning av växtskyddsmedel på golfbanor. Utveckla vägledningsmaterial för en enhetlig och effektiv tillsyn. Bredda kunskapen om golfklubbars hantering av växtskyddsmedel och arbete med integrerat växtskydd (IPM). Öka användares kunskaper om regler och hantering av växtskyddsmedel på golfbanor. Ge en enhetlig kunskapsbild över användningen av växtskyddsmedel på golfbanor.
Projektet genomfördes i flera faser. Inledningsvis togs vägledningsmaterial fram, se bilaga 2 och 3. Allt vägledningsmaterial, en checklista och en lathund, som har tagits inom projektet har publicerats på Jordbruksverkets webbforum Effektiv Näring. Uppstartsdagar arrangerades för miljöinspektörerna med utbildning om integrerat växtskydd, gällande lagstiftning om växtskyddsmedel och studiebesök på golfbanor.
Den aktiva tillsynsfasen ute i kommunerna pågick mellan 11 september och 30 november 2018. I projektet har tillsyn skett i 53 kommuner och totalt genomfördes 133 tillsynsbesök. Det innebär att 28 % av Sveriges ca 480 golfbanor ingick i projektet. I tillsynsfasen kontrollerades efterlevnaden av en rad olika bestämmelser om användning av växtskyddsmedel, däribland krav på behörighet för att få använda växtskyddsmedel, dokumentation av information och användning, integrerat växtskydd (IPM), skyddsavstånd, förvaring av växtskyddsmedel, m.m. Resultaten från tillsynen visar att kunskaperna om användning av växtskyddsmedel generellt sett är goda hos de golfbanor som ingick i projektet. Samtliga av de som yrkesmässigt sprider växtskyddsmedel på golfbanor har giltig behörighet. De flesta ansvariga på golfbanorna känner helt eller delvis till begreppet integrerat växtskydd. Nästan alla golfbanor i projektet uppfyllde gällande krav på förvaring av växtskyddsmedel, dokumentation av växtskyddsmedelsanvändning, skyddsavstånd vid spridning av växtskyddsmedel och godkännande av spridningsutrustning.
Samtidigt visade sig golfbanorna ha svårare att uppfylla vissa andra regler om användning av växtskyddsmedel, däribland kravet att använda växtskyddsmedel ska vara godkända, krav på tillstånd för att få använda växtskyddsmedel på golfbanor, skyddsavstånd vid påfyllning, blandning och rengöring av spridningsutrustning och information till allmänheten.
Miljöinspektörerna har enligt en utvärdering av projektet uppskattat vägledningsmaterialet, utbildningstillfällena och vägledningen via webbforumet Effektiv Näring. Sammantaget har det här tillsynsprojektet gett värdefull information om hur långt golfbanorna kommit i sitt arbete med hållbar användning av växtskyddsmedel och kunskapen om regler och hantering av växtskyddsmedel på golfbanor har ökat. Projektet har lett till att en enhetlig och effektiv tillsyn kan ske över hela landet.
2019. , p. 94