Sverige har under tjugo år bedrivit ett aktivt arbete för att få bort PCB ur byggnader. Naturvårdsverket publicerade 1997 en rapport från en undersökning som visade att PCB sprids till omgivningen från byggnader som innehåller PCBhaltiga fogmassor. PCB sprids till marken utanför byggnaden, till luften utanför huset och inomhus samt till material som ligger intill den PCB-haltiga fogmassan. PCB-spridningen från befintliga fogmassor i fasad visade att det är angeläget att sanera PCB i fogmassor och golvmassor, så kallad öppen användning.
I Sverige startade 1998 ett omfattande informationsarbete om PCB i byggnader. Arbetet med inventering och sanering av landets byggnader och anläggningar har pågått i varierande omfattning sedan dess. Det kan finnas PCB i fyra olika produkter i svenska byggnader, fogmassor, golvmassor, isolerrutor och små kondensatorer. Sedan 2007 finns krav på att sanera fogmassor och golvmassor med PCB enligt förordningen (2007:19) om PCB m.m.
Denna rapport har skrivits som en sammanfattning av kunskapsläget i Sverige och för att informera om våra erfarenheter. Rapporten beskriver med text och bildexempel hur inventering och provtagning kan göras och hur i första hand fogmassor kan saneras på ett bra sätt med hänsyn till människor och miljö. Här visar vi exempel på utrustning och maskiner som är lämpliga vid sanering och beskriver till exempel när olika verktyg och metoder bör användas.
Rapporten behandlar bara PCB i byggnader. När begreppet byggnader används avses också anläggningar. Med PCB i byggnader avses byggnadsmaterial och utrustning som innehåller eller misstänks innehålla PCB.