Utvecklingen av miljöarbetet går åt rätt håll på flera sätt, exempelvis när det gäller luftkvalitet och försurning. Utvecklingen går åt fel håll för ekosystemens återhämtning och bevarandet av biologisk mångfald, trots nationella och internationella insatser. Takten för att minska klimatpåverkan är för långsam för att begränsa den globala temperaturökningen till högst 1,5 grader enligt Parisavtalet. De styrmedel och åtgärder som behövs för att nå alla miljökvalitetsmålen och generationsmålet kommer inte att finnas på plats till 2020.
Nedan följer ett axplock av alla de åtgärder som myndigheter har genomförtunder det senaste året. De insatser som är kopplade till ett miljökvalitetsmålär beskrivna i de 16 målvisa kapitlen. I kapitlet om generationsmåletbeskrivs andra åtgärder som bidrar till att ställa om till ett ekologiskt hållbartsamhälle.
Grön infrastruktur viktig
I den fördjupade utvärderingen av miljömålen 20152 konstaterade Naturvårdsverketatt ekosystemen inte återhämtar sig som de ska och att takten behöver öka för att bevara den biologiska mångfalden. Under 2016 har flera myndigheter utvecklat verktyg för att skapa grön infrastruktur. Grön infrastruktur betyder att naturområden både på land och i vatten hänger ihop så att djur och växter kan sprida sig på ett naturligt sätt. Den gröna infrastrukturen är också viktig för ekosystemens långsiktiga funktion och motståndskraft vid klimatförändringar samt för människans välbefinnande. Regeringen har ökat medel för skydd av värdefull natur och flera myndigheter på nationell och regional nivå har lagt stora resurser på förvärv av nya områden och skötsel av redan skyddade områden. Många myndigheter och kommuner har börjat integrera ekosystemtjänster i miljökonsekvensbeskrivningar och översiktsplaner. I arbetet för hållbar stadsutveckling har ekosystemtjänster i bebyggda miljöer uppmärksammats.
Bättre vatten
Vattendelegationerna i de fem vattendistrikten beslutade i december 2016om nya åtgärdsprogram, förvaltningsplaner och miljökvalitetsnormer. Dessa bidrar till att minska föroreningar och bevara biologisk mångfald. Åtgärdsprogrammen kommer att vara betydelsefulla för att nå miljökvalitetsmålen om övergödning, grundvatten, sjöar och vattendrag samt havet. Nya marina skyddade områden har inrättats, och över 15 procent av marina områden är nu skyddade.
Vår konsumtion orsakar stora miljöproblem
Konsumtionens påverkan på klimatet och spridningen av miljögifter uppmärksammades i den fördjupade utvärderingen 2015, och Naturvårdsverket föreslog en rad åtgärder. Steg mot en hållbar konsumtion har tagits under året. EU har beslutat om en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi. Regeringen har lagt fram en strategi för hållbar konsumtion och sänkt skatterna för vissa reparationstjänster. Svenska myndigheter gör stora insatser både globalt, nationellt och regionalt. Textilier och mat är varugrupper som har varit i fokus. Nätverket för giftfri vardag, som har växt snabbt under 2016, är ett exempel på hur lärande kan spridas mellan myndigheter och kommuner.
Klimatpolitik
World Economic Forum ger en mycket framträdande roll åt klimatförändringarna i sina bedömningar och menar att de är kopplade till risker för konflikter och storskalig ofrivillig migration. Regeringen har lagt fram en proposition med förslag till ett klimatpolitiskt ramverk för Sverige, som kommer att behandlas i riksdagen under 2017. Propositionen bygger på Miljömålsberedningens förslag till ramverk och strategi för en långsiktig klimatpolitik. Detta blir en viktig grund för kommande klimatarbete. Lokalt stöd till klimatinvesteringar, Klimatklivet, har beviljats till 487 åtgärder under 2016. Dessa åtgärder kan minska utsläpp av växthusgaser med en halv miljon ton per år.
, p. 336