För att djur och växter ska kunna leva kvar i framtiden behöver de nätverk av natur. Dessa kallas grön infrastruktur. En viktig förutsättning för att djur och växter ska kunna leva och sprida sig i landskapet är att kvaliteten på deras livsmiljöer är tillräckligt god och av tillräcklig storlek. I landskapet behöver livsmiljöer som skogar, öppna gräsmarker, vattendrag och våtmarker bilda ett sammankopplat nätverk av natur. Dessa nätverk av olika livsmiljöer kallas för grön infrastruktur. Grön infrastruktur bidrar till hållbara och artrika ekosystem. De är i sin tur en förutsättning för en hållbar samhällsutveckling eftersom naturen förser oss med viktiga tjänster, så kallade ekosystemtjänster. Vattenlandskapet bidrar med många ekosystemtjänster, bland annat rening och reglering av vatten, vattenförsörjning, kolinlagring, mat och rekreation.
Vatten och strandområdet längs sjöar, vattendrag och hav hyser en stor artrikedom. På sin väg från sin källa till hav har vattnet en förmåga att kontinuerligt förändra landskapet vilket ger upphov till en mängd olika livsmiljöer såsom deltan, svämängar och svämskogar.
I de regionala handlingsplaner för grön infrastruktur som länsstyrelserna tar fram finns information om var i landskapet värdefulla land- och vattenmiljöer finns. Syftet är att tydliggöra naturens behov, så att de som arbetar eller lever i landskapet kan göra val som gynnar arter och naturtyper. Handlingsplanerna och arbetet med grön infrastruktur ska ge stöd för nya arbetssätt och vara underlag för att planera och beskriva var i landskapet man behöver ta särskild hänsyn eller vidta åtgärder. Syftet med denna broschyr är att ge kunskap om hur landskapets strand- och vattenmiljöer kan bevaras och utvecklas, samt hur du som brukare eller förvaltare kan bidra till att stärka grön infrastruktur både under och ovanför vattenytan.