Naturvård och friluftsliv Sverige runt: Vägvisare till en kunskapsbank med erfarenheter från LONA-projekt
Responsible organisation
2017 (Swedish)Report (Other academic)
Abstract [sv]
Från biparadis till bygdedemokrati, från akvarium på äldreboenden till snorkelleder, ochfrån lekplatser för salamandrar till lekplatser i skolskogen ... Den som ger sig in i registret över alla LONA-projekt möter ett myller av visioner som har blivit verklighet över hela landet under de dryga tio år som gått sedan den Lokala naturvårdssatsningen LONA startade.
En stor majoritet av Sveriges kommuner har deltagit, och därmed är LONA den största nationella satsningen hittills på lokala initiativ för naturvård och friluftsliv. Regeringens mål med LONA var att koppla ihop naturvård och friluftsliv med folkhälsa, integration, kunskapsuppbyggnad och samverkan. Just så tycks det ha blivit.
Många naturområden har gjorts tillgängliga och blivit populära besöksmål. Uppmärksam het i lokala media ger mersmak både bland tjänstemän och politiker, vilket har gjort att frågorna hamnat på kommunens agenda. Lärandet har ökat, och då särskilt i naturvårdsfrågor. Många kommuner har upprättat naturvårdsprogram och friluftsplaner baserade på kunskap från olika LONA-projekt, vilket bidrar till långsiktighet. LONA har även bidragit till att en mängd naturskolor och naturpedagogik i förskolor fått resurser, vilket också långsiktigt kan påverka barnens relation till naturen.
Samtidigt pekar allt på att LONA har haft positiv inverkan på intresset för naturvård och friluftsliv hos kommunala politiker och ännu mer hos allmänheten. Detta har resulterat i ökade resurser för lokalt naturvårdsarbete. Det ökade intresset har också gjort att naturvård och friluftsliv nu upplevs som bättre integrerat i kommunernas översiktsplanering än tidigare.
Tanken med denna skrift är att inspirera och visa hur naturvård och andra samhällsnyttor kan växa fram tillsammans. Det har inte varit lätt att plocka ut bara ett projekt per län bland de många tusen som finns att välja på. De har valts ut i samråd med länsstyrelserna för att få fram en blandning som visar på LONA:s stora bredd.
Exemplen ger en bild av vilka krafter som frigörs när lokala idéer får vingar. Stora ord som engagemang, tillgänglighet, skydd av tätortsnära natur, ekosystemtjänster, lokal förankring, öppna landskap och levande landsbygd får konkreta former, fast förankrade i myllan.
Vill du gräva vidare i denna kunskapsbank där vi fortlöpande uppdaterar Goda/lärande exempel är du välkommen till http://lona.naturvardsverket.se/. Där publicerar vi också alla rapporter som tagits fram med LONA-bidrag, till exempel grönstrukturplaner, naturvårdsplaner och inventeringar.
Ingegerd Ward på Naturvårdsverkets landskaps enhet har varit projektledare för denna skrift.
Stockholm 2017
Björn Risinger
Generaldirektör Naturvårdsverket
Place, publisher, year, edition, pages
Stockholm: Naturvårdsverket, 2017. , p. 28
Keywords [sv]
Län, Skåne, Blekinge, Kronoberg, Halland, Kalmar, Gotland, Jönköping, Västra götaland, Östergötland, Södermanland, Örebro, Västmanland, Stockholm, Värmland, Uppsala, Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västerbotten, Norrbotten
National Category
Environmental Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:naturvardsverket:diva-8399ISBN: 978-91-620-8790-6 (print)OAI: oai:DiVA.org:naturvardsverket-8399DiVA, id: diva2:1422531
2020-04-082020-04-082020-04-08